От 15 април се извършват извънредни проверки заради предстоящите празници в обекти за производство и търговия с храни, които предлагат агнешко месо и други традиционни храни за великденските и гергьовденски празници, напомнят от Българската агенция по безопасност на храните. Проверяват се документите за произход и безопасност на храните, както и здравната маркировка върху месото.

БАБХ съобщава, че при проверки на място в обектите за търговия с агнешко от Северна Македония с неясен печат, ще предприеме мерки за възбрана на месото с нечетлива здравна маркировка.

80 тона македонско агнешко с неясен печат вдигна на крак БАБХ

80 тона македонско агнешко с неясен печат вдигна на крак БАБХ

Месото е с 20% по-евтино от българското, но може да е опасно

От Агенцията посочват, че у нас има Гранични инспекционни пунктове (ГИП), одобрени за внос на опаковани храни. Причината пратките с агнешко месо да постъпват в ЕС през граничен пункт в Гърция е, че няма одобрен български ГИП. Те се придружават с ветеринарен здравен сертификат, издаден от компетентните органи в Северна Македония. Когато пратките агнешко месо постъпят на ГИП, органите в Гърция проверка за съответствие, след което генерират единен ветеринарен документ за въвеждане, който съдържа информация от ветеринарния здравен сертификат, посочват от БАБХ.

Те съобщават, че македонското агнешко, което се предлага на родния пазар, е маркирано с печати, които съдържат информация за регистрационния номер на кланицата, одобрена да извършва търговия с Европейския съюз. То се разпространява в търговската мрежа етикетирано съгласно изискванията на европейското законодателство, заключават от Агенцията по храните.

Печатите на вносното агнешкото месо са неразгадаеми

Печатите на вносното агнешкото месо са неразгадаеми

Българското месо е със син печат, вносното - с червен