Високи са песимистичните очаквания на българите за 2023 г. Това се посочва в проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 1 и 13 декември сред 1023 пълнолетни граждани.

Отбелязва се, че от 1998 г., откакто агенцията следи този индикатор, нивото на личен оптимизъм (34%) е третото най-ниско след икономическата криза от 2009 -2011 г. 

В изследването се изтъква, че дори в бурните политически 2016-2017 г., дори по време на COVID пандемията от 2020 г. традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под 50-55%. В края на 2022 те обаче бележат срив от 20%.

От социологическата агенция отчитат, че ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023 г. са почти единодушно негативни.

"Алфа Рисърч": Рекордно недоволство от 48-ото НС, но едва 35% биха гласували при избори сега

"Алфа Рисърч": Рекордно недоволство от 48-ото НС, но едва 35% биха гласували при избори сега

ГЕРБ остава първа политическа сила с над 5% преднина пред ПП

Едва 20% се надяват на позитивно развитие за Европа и света, разчитайки на скорошен край на войната в Украйна. 27% пък предвиждат да се запази сегашното положение и конфликтите да не се разраснат. Всеки втори обаче се опасява от негативен развой.

Проучването отчита, че ако негативните очаквания на лично и глобално ниво са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм - 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, докато едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

64% от анкетираните считат, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Песимизмът сред българите расте

Песимизмът сред българите расте

Показателят "доверие на потребителите" е намалял с 0.6% през октомври

57% от респондентите виждат поредните предсрочни избори през предстоящата година, а 35% смятат, че ще се стигне до социални протести и вълнения. 27% пък очакват ескалация на конфронтацията и нестабилността. Около 1/3 от българите все пак споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, а 32% - да се увеличат доходите и жизненият стандарт.

От социологическата агенция посочват, че много по-скромни са очакванията България да реализира по-амбициозни цели и да се превърне в желан модел за живот и просперитет. Едва 14% се надяват повече млади българи да се завърнат от чужбина, а само 7% предвиждат нарастване ролята на България на Балканите и в Европа.

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата "надежда", 24% - "тревога" 21% - "оптимизъм", а 7% - "страх".