Колективът на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" отправи пожелания по повод Националния празник на България Трети март.

"Честит национален празник! Честит 3-ти март - Ден на Освобождението на България от турско робство. Именно този ден бележи възстановяването на българската държавност и на картата на Европа България отново се появява като страна, макар и в различни граници от преди", пишат българите в Украйна.

"Българите сме силен народ. Въпреки петвековното робство, сред българите се намират хора, които не само будят народа, но и го водят към борба за освобождение", се допълва в приветствието.

Напомня се, че тази борба започва от словото на Паисий и постепенно се превръща в национално движение с многобройни герои, познати и непознати.

"Националната идея сплотява българите и извън България. Данаил Николаев, Стефан Ламбовски, Георги Тодоров - това са част от великите бесарабски българи, завърнали се в България. Болградската гимназия оказва голямо влияние за подготовка на редица кадри, които участват в управлението на България и възраждането ѝ в края на 19-и и началото на 20 век", изтъкват украинските българи.

Те призовават имената на Левски, Ботев, Каравелов да бъдат винаги нещо повече от имена на футболни отбори, стадиони и улици. "Нека делата им бъдат за пример и ни напомнят, че нашето бъдеще зависи само от нас и от това, какво правим днес. Бъдете здрави и силни българи!", завършва обръщението на "Конгрес на българите в Украйна".