България се нарежда на 28-о място в Глобалния индекс за мира (GPI), съобщава БГНЕС.

Това е с две позиции по-надолу спрямо 2019 г.

За 13-а поредна година класацията се оглавява от Исландия. Към нея в най-горната част на индекса се присъединяват Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

На Балканите като най-спокойна се очертава Словения (11), Румъния е на 22-а позиция, следват Хърватия (26), Сърбия (51), Албания (55), Гърция (57), Северна Македония (62), Кипър (64), Черна гора (69), Босна и Херцеговина (79) и Косово (85). Турция пък е едва на 150-а позиция.

На дъното на класацията се намират страните, които световните сили се опитват да омиротворят от години - втора поредна година Афганистан заема последно място, следван от Сирия, Ирак, Южен Судан и Йемен.

България една от най-миролюбивите държави в света

България една от най-миролюбивите държави в света

В изследването се анализира ситуацията в 163 страни

Това е 14-тото издание на Глобалния индекс за мира, който класира 163 независими държави и територии според нивото им на спокойствие.

Индексът е дело на Института за икономика и мир и обхваща 99,7% от населението на света, като използва 23 качествени и количествени показателя от много уважавани източници. Той измерва състоянието на мира в три области - нивото на социална безопасност и сигурност; степента на продължаващ вътрешен и международен конфликт; и степента на милитаризация.

Едва 2 от 9-те региона на света са станали по-спокойни през последната година. Най-голямо подобрение се отчита в Русия и Евразия, следвани от Северна Америка.

Северна Америка е единственият регион, който отбелязва подобрения и в трите области, докато Русия и Евразия регистрират подобрения по отношение на текущ конфликт и безопасност и сигурност, но влошаване на областта на милитаризацията.

От 2008 г. насам спокойствието е намаляло с 2,5%, като 81 държави от Индекса отчитат влошаване, а 79 се подобряват.