С нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория ще се сдобият българските антарктици, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. За проекта са отпуснати 300 000 лева. Целта е да се осигури пълноценното функциониране на родната антарктическа база "Св. Климент Охридски", която е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

Утре, 9 ноември, към Южния полюс потегля 27-та Българска антарктическа експедиция. Преди дни държавният глава Румен Радев връчи на полярниците ни националното знаме на тържествена церемония на "Дондуков" 2.

Президентът изпрати антрактиците ни с националното знаме

Президентът изпрати антрактиците ни с националното знаме

След дни започва 27-та българска антарктическа експедиция

Първи за остров Ливингстън потеглят 8-членният логистичен екип и двама биолози, които ще ръководят два от осемте финансирани проекта за полярни изследвания. Проучванията са свързани с изследването на морската акватория около Българската антарктическа база.

Първият проект ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън в условия на климатични промени. Негов ръководител е д-р Ралица Зидарова.

Проектът на доц. д-р Любен Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет е свързан с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на остров Ливингстън.

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Мрачни прогнози за климатичното затопляне

Останалите три групи полярници ще заминат през декември и януари. В техния състав са учените, които ще работят по другите финансирани проекти.

От тази година започва и подготовката на домакинството на България на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктически програми, което ще се проведе между 29 юли и 2 август 2019 г. в Пловдив.