Близо 3000 са трудовите злополуки у нас през 2017 г., показва годишна оперативна информация на Националния осигурителен институт (НОИ).

Инцидентите по време на работа през миналата година са общо 2911.

Данните на НОИ сочат, че 2318 от тях са станали на работното място. Останалите 593 инцидента са при отиване или връщане от работа.

Над хиляда тежки трудови злополуки в първото полугодие

Над хиляда тежки трудови злополуки в първото полугодие

Тежките трудови инциденти са били напълно предотвратими

При 20 от общо 21 икономически сектора са допуснати наранявания при изпълнение на служебни задължения.

Регистрирани инциденти няма само в сектора, който обединява дейностите на домакинства като работодатели и като производители на стоки и услуги за собствено потребление.

Преработващата промишленост е с най-много трудови инциденти. В сектора през 2017 г. са допуснати общо 575 злополуки. На второ място по брои инциденти е секторът "Транспорт, складиране и пощи" с 368 злополуки. В негативната класация следват "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" с 241 инцидента и "Строителство" със 175.

Хвалим се с намаляване броя на трудовите злополуки у нас

Хвалим се с намаляване броя на трудовите злополуки у нас

Фандъкова иска силен контрол и обучения за безопасни условия на труд

Най-малко трудови злополуки има при дейности на екстериториални организации и служби - 3 инцидента и при операции с недвижими имоти - 11.

Тази година при трудови злополуки живота си са изгубили 94 души. Те са регистрирани в 13 икономически сектори. От тях 79 са станали на работното място. Най-много са трагичните случаи в "Строителство" (18); "Транспорт, складиране и пощи" (17); "Преработваща промишленост" (12) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (7).

През 2017 г. броят на трудовите злополуки е с 63 повече от предходната година.

Най-съществено покачване има при "Сухопътен транспорт", "Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети" и "Горско стопанство". Намаляват трудовите инциденти при "Добив на метални руди", "Строителство на съоръжения" и "Складиране на товари и спомагателни дейности".