Отговорност носят лекарите, които са прегледали Исус Величков или Борис Станчов. Това заяви в студиото на Нова телевизия председателят на федерацията за професионален бокс Венцислав Николов във връзка с трагичния инцидент с българина, който почина на ринга в Албания.

Фалшификацията със самоличността е възможно да е станала именно при медицинските прегледи. Те са направени в Луковит и именно там е възможно Исус да е минал на прегледите, а Борис Станчов да се е явявал с неговите документи по състезания.

Венцислав Николов посочи като възможна причина това да се случва евентуално криминално минало на Борис, заради което той не може да излиза в чужбина със своите документи. Все още обаче се очакват справките от службите.

Мениджърът на Борис Станчов знаел за разменената самоличност според Исус Величков

Мениджърът на Борис Станчов знаел за разменената самоличност според Исус Величков

По думите му Станчов не е споделял да е взимал медикаменти

Българският професионален боксов съюз се занимава с документи и често се случва таланти да встъпват директно в професионалния бокс, без да минават през аматьорския. Затова и е нормално Боксовата федерация да няма данни за миналото и състезателна кариера на Борис Станчов.

Трите документа, нужни за да се състезава, се подават от мениджъра, обясни Николов. Той никога не се е срещал лично с нито един от двамата млади мъже, замесени във фалшификацията. Венцислав Николов обаче също си спомни състезанието в София, където от публиката действително са скандирали "Исус". Самите срещи, включително и фаталната среща в Албания, на Исус-Борис са ниско рейтингови.

На мениджъра е отнет лицензът, като в момента се проверяват всички негови състезатели - около 10 на брой. Това е изискано и от международните федерации за професионален бокс. Федерацията вече прави проверка и на всичките си състезатели.

Сестрата на починалия в Албания боксьор: Убит е, възползват се, че сме роми

Сестрата на починалия в Албания боксьор: Убит е, възползват се, че сме роми

Случаят доведе до истински скандал заради подменените самоличности

В момента рейтингът на българската федерация е сериозно пострадал, призна Николов и посочи, че случаят е прецедент в световната история на бокса.

Федерацията все още не е получила видеозаписа на мача от албанските си колеги, тъй като той се намира в разследващите органи. Този запис обаче е поискан, увери Николов. Той като съдия не се наема да даде оценка на мача и ситуацията на инцидента, но видял, че в последния рунд Борис Станчов е вял и не насочва достатъчно удари. Трябвало е, според Николов, мениджъра да изведе състезателя си от мача и да го спре. Такава би трябвало да бъде реакцията и на съдията, но често при такива мачове от ниско ниво, съдиите нямат достатъчно опит и преценката им не е добре. На първо място трябва да бъде преценката за запазване на живота и здравето на боксьора, отсечи Венцислав Николов.

Боксьорът Борис Станчов изпил нещо преди мача в Албания

Боксьорът Борис Станчов изпил нещо преди мача в Албания

Съотборник съобщава, че треньорът му е сипал нещо във водата

Председателят на федерацията заяви, че никога не е чувал боксьор да използва виагра, каквато версия бе лансирана вчера. Това е абсурд, според Венцислав Николов, тъй като този медикамент по-скоро би пречил на състезателя.