Продължава проверката на случая с починалия български боксьор в Албания, съобщава bTV. Семейството на Борис Станчов иска пълно разследване и вече е подало сигнал в полицията.

Припомняме, случаят доведе до скандал заради разменени самоличности, след като се оказа, че починалият се казва Борис Станчов, а не Исус Величков, под чието име той се качил на ринга на 20 септември. Тогава Станчов участвал в приятелски мач за професионалисти, но в петия рунд издъхнал на ринга въпреки оказаната му първа помощ.

По думи на неговия братовчед самият Станчов обяснявал, че излизал под чужда самоличност, защото не искал да има загуби на негово име.

Родителите му твърдят, че той не е имал здравословни проблеми. За смъртта му пък научили от мениджъра. Те не знаели, че Станчов се боксира под чуждо име. Според тях не било вероятно той да участва в уговорени мачове, в които да губи нарочно.

Сестрата на починалия в Албания боксьор: Убит е, възползват се, че сме роми

Сестрата на починалия в Албания боксьор: Убит е, възползват се, че сме роми

Случаят доведе до истински скандал заради подменените самоличности

По думи на майката на Станчов мениджърът отрекъл, че знае, че боксьорът се качва на ринга под чуждо име. "Нали той е до него, нали с него отиде там? Той е представител на Борис, а не на Исус. Той би трябвало да знае мениджърът кой се качва на ринга", посочва Симеонка Станчова.

От своя страна мениджърът на починалия боксьор Венцислав Георгиев обяснява, че всички документи, с които той разполага, са на името на неговия братовчед Исус Величков. В боксовите среди си го знаят като Исус, обясни той.

Според бившия треньор на Станчов починалият е бил изкупителна жертва на мениджъра.

От своя страна Венцислав Николов, боксов съдия и член на УС на Българския боксов съюз, заяви, че за първи път в историята на световния бокс се чува за подобен случай.

Всички сме потресени от този прецедент, категоричен бе той.

Българският боксьор, който почина в Албания, не е Исус Величков
Обновена

Българският боксьор, който почина в Албания, не е Исус Величков

Друго момче се е представяло за него

Николов отрече членовете, които са издали документа на името на Исус Величков, да са знаели, че всъщност ще се състезава Борис Станчов.

От своя страна Момчил Райчевски - посланик на България в Албания, посочи, че предстои членове на семейството да идентифицират тялото. Той обясни, че все още няма официална версия на лекарите за смъртта на боксьора, тъй като са започнали процесуално-следствени действия за категорично установяване на самоличността на лицето.

Той обаче бе категоричен, че боксьорът е влязъл в Албания като Борис Станчов, а не като Исус Величков.

Българският професионален боксов съюз не е знаел изобщо кое е това момче Борис Станчов или Исус Величков. Това заяви за случая членът на Управителния съвет на съюза Даниел Дамянович в студиото на Нова телевизия. Той също призна, че случилото се в неделя със смъртта на боксьор в Албания, но под чуждо име, е прецедент в световния бокс.

В съюза са разбрали в неделя да инцидента и случая и в момента се чудят и търсят логично обяснение за действията на боксьора и неговия мениджър. Затова са поискали и информация под какво име и с какви документи Борис/Исус е минал границите. "Не е логично да се явява, за да загуби под чуждо име, и после да се явява със своето", посочи Дамянович.

За тях към момента няма такова логично обяснение за идеята, която стои да се състезаваш под чуждо име. Дамянович посочи, че Исус Величков е излизал на ринга под това име и два пъти в България - единият път в София и е имало голяма група в публиката, която е скандирала името "Исус".

Даниел Дамянович обясни, че съюзът проследява формално документите на боксьора и 99% от отношенията минават през мениджъра, но формално. Дамянович бе категоричен, че в съюза не са чували за практиката боксьори да излизат на ринга срещу пари с ангажимент да падне.

Именно за тази практика обаче, отново за Нова телевизия, говори бившият президент на Българския професионален боксов съюз Георги Езекиев, който разказа и че във Великобритания вече дори не искат български боксьори, защото те са се прочули, че падат още преди да ги ударят. По думите му цената за това е била 150 паунда.

Според Езекиев в момента Българския професионален боксов съюз е бутафория, чийто Управителен съвет е сменен напълно незаконно от Венцислав Николов. Георги Езекиев заяви и че да се отрича вина и това с подмяната на самоличност да не се е знаело в съюза за подмяната е пълна глупост, тъй като всички, занимаващи се с професионален бокс в България, могат да се натоварят в две леки коли и всички се познават. Според него няма как тази подмяна да се случи без знанието на федерацията (съюза). Езекиев посочи, че вече е имало подобни случаи в Румъния и Разград, така че случаят е вече практика.

Млад български боксьор почина на мач в Албания

Млад български боксьор почина на мач в Албания

Исус Величков припаднал в 4-тия рунд

Според министъра на спорта Красен Кралев случаят е абсолютно изключение, а не схема. Министърът го определи като неприятен прецедент, но реално е престъпление и криминална проява, извършена от починалия боксьор.

Красен Кралев увери, че Министерството ще направи проверка на действията на федерацията. На първо място обаче трябва да се изчакат заключенията на аутопсията - от какво е починал Борис Станчов. Именно това, както и как е бил издаден лицензът, включително и това кой е бил преглеждан - Исус или Борис, е предмет на разследването в България. Проблем на албанците е начинът на провеждане на състезанието и дали е имало залагания.