"В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред", каза Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Една от точките на днешното правителствено заседание бе за ремонт на храмове. От държавния бюджет бяха насочени общо 1,638 млн. лева за строително-ремонтни дейности за два православни храма и за джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

"Държавата се грижи еднакво за всички, хората трябва да са спокойни, правим това, което е дължимо към тях", заяви Борисов.

Правителството отпусна на Българската православна църква-Българска патриаршия близо 438 000 лева. От тях 120 000 лева са предназначени за ремонт на храм "Св. пророк Илия" в село Сугарево, община Сандански.

Неврокопският митрополит Серафим посочи, че няма малък или голям храм по значимост, тъй като всеки храм е дом Божий.

Община Родопи иска помощ от държавата за рушащ се храм

Община Родопи иска помощ от държавата за рушащ се храм

Църквата е обявена за паметник на културата

"И за нас той е ценен, защото е израз на вярата, стремежа към добродетели на нашия народ, заради който той е изграждал храмовете ни. Възстановяването на "Св. пророк Илия" в подобаващ вид ще е свидетелство и на нашата обща загриженост и любов към Бога", отбеляза митрополит Серафим.

За ремонт на черквата "Св. Йоан Предтеча" в село Жабляно, община Земен са отпуснати 317 550 лева. Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, подчерта, че със средствата храмът ще бъде възобновен за каноничен духовен живот.

Започва реставрацията на джамията "Ибрахим Паша" в Разград

Започва реставрацията на джамията "Ибрахим Паша" в Разград

За реставрацията на храма са отделени над 2,3 млн. лева

1,2 млн. лева предоставя правителството на мюсюлманското вероизповедание за консервацията и реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград".

С действията си кабинетът работи с една цел - всички български граждани, независимо от тяхната вяра, да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен приветства действията на правителството в тази насока