Два от компонентите на системата за третиране на отпадъците на София ще получат европейско съфинансиране.

Става въпрос за депото за боклук и инсталациите за компостиране на зелени и хранителни отпадъци. За това съобщи в писмо, адресирано до българския премиер Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В изпратената позиция обаче липсва положително становище за завода за обработка на битовата смет.

След внимателно проучване на допълнителната информация, подадена от българските органи в отговор на искането за разяснения, направено от службите на Европейската комисия, имам удоволствието да Ви уведомя, че ще те ще могат да дадат нашето съгласие за финансирането на първите важни компоненти на новата система за управление на отпадъците, а именно основното депо за отпадъци и съоръженията за компостиране на биологично разградими отпадъци и градински отпадъци, пише Барозу.

Според него Комисията напълно споделя загрижеността на българския премиер по отношение на настоящото състояние на управлението на отпадъците в град София  и признава усилията на българските органи да създадат ефикасна и надеждна в дългосрочно отношение система.

Барозу посочва обаче, че части от внесения проект ще трябва да бъдат преработени, особено анализът на вариантите и проектите на основните компоненти за третиране на отпадъците. В писмото на председателя на ЕК пише още, че с одобряването на първите два компонента от системата ще бъде прекратена наказателната процедура срещу България за нарушаване на европейските норми за обработка на отпадъците.

Това ще предостави на България необходимото време за изготвяне на съобразен с околната среда и ефективен спрямо разходите в дългосрочно отношение втори етап на проекта за управление на отпадъците на гр. София, посочва Барозу.

Той допълва, че веднага след внасянето на необходимата поправка службите на ЕК ще разглеждат проектът като въпрос от най-голяма важност и с най-високата степен на експедитивност.

От МС посочиха за news.bg, че писмото до българския премиер е изпратено след изисканите от страната ни данни, касаещи техническите параметри на проекта за завод.