Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. Това стана ясно от регулярно национално проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на "Алфа Рисърч".

Според данните ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

Анализът сочи, че сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия, мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност.

Според проучването след разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, са регистрирани съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ.

В началото на скандала реакциите на гражданите са остри - 66 на сто смятат, че това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Едва 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, като според тях това било предизборна атака от страна на опозицията.

Снимка 415584

Източник: "Алфа Рисърч"

Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в корупцията. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от "други политически сили".

Близо 60% от гражданите обаче смятат, че никой не води решителна борба с корупцията в страната.

Сред лидерите Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров - с по 2%.

Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори.

Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Снимка 415585

Източник: "Алфа Рисърч"

Според проучване формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

"Демократична България" с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО- 4.1%, НФСБ - 2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват.

Така, според данните партията с най-голям шанс за излъчване на евродепутат е ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.

Анализът на проучването сочи още, че към момента кампанията за европейските избори изглежда изцяло изместена от междупартийното противопоставяне.

По отношение на индикаторите за доверие в институции, политици, партии изследването показва спад с 4 пункта - от 17% на 13% на позитивното отношение към правителството. Отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).

Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и Красен Кралев. Позитивна нагласа има и към образователния министър Красимир Вълчев, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Росен Желязков.

Снимка 415586

Източник: "Алфа Рисърч"

Народното събрание е "застинало" на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%.

Единствено председателят на парламента Цвета Караянчева успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).

Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.

След арестите на знакови фигури на икономическия "преход" в България, за първи път от пет години е налице, макар и слаб ръст в доверието към прокуратурата и съда.

По отношение на темата Брекзит прочуването показва, че процесът влияе и у нас.

Сред българското общество доминира очакването за негативно влияние на Брекзит - върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България, в частност. На базата на тази оценка 54% от българите се обявяват категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС споделят 15%.

За 63% членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8%.

Снимка 415588

Източник: "Алфа Рисърч"

Анализът на общественото допитване показва и, че през последния месец образованието отново е влязло във фокуса на вниманието с предложенията за спиране помощите на родители, чиито деца не ходят на училище и въвеждане на задължителност на основното образование.

Мнозинството от 84% от пълнолетните жители на страната одобряват идеята за законово регламентиране на задължително основно образование вместо заложеното към момента в Конституцията училищно обучение до 16-годишна възраст. Зад предложението застават представители на всички социално-демографски слоеве.

Предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище е подкрепено от 65.8%. Въвеждането на санкция обаче среща и значим дял противници: 29% смятат, че отнемането на всички помощи би било в ущърб на детето, 5% - че помощите въобще не трябва да се обвързват с посещаването на училище. Категорични противници на мярката пък са представители на уязвимите социални групи.

Снимка 415589

Източник: "Алфа Рисърч"