Септември днес не е май за социалистите, които обаче не се изплашиха от дъжда в София и се събраха на братската могила в Борисовата градина по случай 9 септември.

Депутатите и общинари от БСП почетоха празника в компанията на антифашисти и атакисти. Млади и стари дойдоха в парка на раздумки.

Деветосептмеврийският плам бе посрещнат от звуците на хитовата за демократичния преход група Хиподил, които забиха някъде наблизо до проявата на червените. Това не смути червените, които обаче без особен интерес слушаха речите на днешните леви лидери.

За мирното протичане на честването се погрижиха столични полицаи.

Вие младите нищо не знаете за 9 септември, с този упрек към днешните младежи се обърна баба Мария. „Как отбелязвахме 9-те!“, спомня си тя. Не знаете нищо за историята, недоволна е бабата.

Обществото е загубило усещането си за свобода, заяви депутатът Валери Жаблянов. Опитват се да ни изкарат виновни за всички беди на 21 век, изтъкна той и обясни, че столетницата е атакувана от много страни. 9-ти септември не е военен преврат, подчерта Жаблянов. Според него медиите представяли едностранчиви позиции за днешната дата, като се прави опит за историческа подмяна на фактите от миналото. Левицата трябвало да разказва каква действително е била ролята на Червената армия.

Трябва да дадем отпор на пълзящата подмяна на 9 септември, призова депутатът. Част от подмяната на историята било и това,че Паркът на свободата  днес се нарича Борисова градина и паркът бил подарен на цар Борис, който ни присъединил към фашистката коалиция. БСП приела достатъчно компромиси да се лепят етикети на историята ни. Стига, категоричен бе той.

Честит празник, с тези думи и прегръдки се посрещаха социалистите, дошли на братската могила. Около 200 червени дойдоха, за да развеят трибагреника и червеното знаме на онези отминали времена със сърп и чук, както и червеното знаме на партията. Някои носеха и портрет на Сталин. Не бе пропуснат и портретът на Георги Димитров.

Паметникът на братската могила обаче посрещна социалистите надраскан с червена звезда и надпис „Kein herz fur marxisten". Имаше и друг надпис: „Съд за ДС”.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също поздрави социалистите. БСП се гордее,че БКП оглави борбата с антифашизма, подчерта той. Родният антифашизъм измил петното на тогавашните управляващи, направили страната ни сателит на третия Райх.

Паргов критикува кощунствените надписи върху паметника на братската могила. Според него предстоящите избори щели да са битка за националните интереси. Кандидатът на червените Румен Радев щял да е президентът, който да брани националния интерес.