"Булгаргаз" ЕАД разпространи информация за цените на природния газ, доставян от държавната компания.

Необичайната практика на компанията да информира медиите за цените на природния газ и за това как те се формират е провокирана от общественото недоволство, което се породи от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от миналата седмица за 30% увеличение на цената на природния газ.

КЕВР се оправда с формулата за по-високата цена на природния газ

КЕВР се оправда с формулата за по-високата цена на природния газ

Парното и топлата вода скачат между 18% и 38%

От "Булгаргаз" ЕАД съобщават, че природният газ, който се продава в България, е 99.83% от внос и 0.17% от местен добив. Доставната цена на природния газ от "Газпром експорт", откъдето "Булгаргаз" купува горивото, се променя всяко тримесечие в зависимост от стойността на алтернативните горива.

Според статистиката през 2015 и 2016 г. доставните цени на природния газ за България по договора с "Газпром експорт" са намалели общо с 63,23%.

Под влияние на образуваните по договора с "Газпром експорт" доставни цени, утвърдените от регулатора и прилагани от "Булгаргаз" продажни цени на природния газ са намалели общо с 52.51% през 2015 и 2016 г.

От "Булгаргаз" ЕАД споделят, че цената на природния газ в България е най-добрата в региона и е по-ниска в сравнение с тази от най-ликвидните газови борси в Европа. За клиентите на компанията цената на горивото през този двегодишен период е паднала наполовина.

КЕВР да преразгледа решението си за поскъпване на тока, искат работодателите

КЕВР да преразгледа решението си за поскъпване на тока, искат работодателите

Не намираме логика за увеличение на ценообразуващите елементи, пишат от АИКБ

Държавната компания обаче сподели, че не носи отговорност за това до каква степен рязкото поевтиняване на газа се е отразило върху цените на стоките, чието производство е свързано с тази суровина.

"Булгаргаз" посочи, че поисканото увеличение на цената за второто тримесечие на 2017 г. е напълно аргументирано и е причината КЕВР да го утвърди. Според компанията повишението щеше да бъде значително по-малко, ако още от 1 януари 2017 г. КЕВР беше одобрила заявеното от компанията поскъпване с 13.53%, вместо с 5%. Потискането на цената на горивото е била в полза на гражданите, категорични са от "Булгаргаз".

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Имало инвестиции в услугата за доставка на живителната течност

Със съобщението си "Булгаргаз" информира обществото, че повишението на цената на природния газ за второто тримесечие на тази година е обосновано и е изцяло съобразено с действащите нормативни актове, регламентиращи образуването на доставните и продажните цени.

През следващите тримесечия промени в стойността на горивото на вътрешния пазар са възможни в случай, че настъпят съществени изменения в котировките на алтернативните на природния газ горива и курса на щатския долар, допълниха от "Булгаргаз" ЕАД.