Над 10 000 котки са били кастрирани от "Четири лапи" за последните 6 години в столицата.

От българския офис на международната организация за защита на животните съобщиха, че програмата им работи добре, защото имат голям брой доброволци, които помагат за залавянето и транспортирането на животинките.

За контрол над търговията с животни в интернет, настояват от "Четири лапи"

За контрол над търговията с животни в интернет, настояват от "Четири лапи"

Обявите крият много рискове

Според официални проучвания броят на бездомните кучета в София намалява с всяка изминала година, но няма данни за този на уличните и дворни котки.

Популацията на двата вида е като скачени съдове - когато броят на кучетата намалява, този на котките се увеличава.

Още през 2011 г. от "Четири лапи" стартираха проект за безплатна кастрация на столичните бездомни котки, който се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града.

До края на миналата година по този проект са обработени 6127 животинки и ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на "Четири лапи" в квартал "Банкя", то бройката нараства до 10 797.

Не подарявайте животни, зоват от "Четири лапи"

Не подарявайте животни, зоват от "Четири лапи"

Целта е да се намали броят на нежеланите бездомни четериноги

Директорът на "Четири лапи" за България и ветеринарен лекар д-р Марина Иванова обясни, че котките имат много по-бърз цикъл на възпроизводство от кучетата, а също така са много по-приспособими към условията на средата.

Така за период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни.

Тъй като програмата на Столична община не предвижда действия в насока намаляване на броя на уличните котки, с това се заемат специалистите на "Четири лапи".

Програмата е на принципа на купонната система - всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, може да получи талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники.

Ниските температури са опасни и за животните, напомнят от „Четири лапи“

Ниските температури са опасни и за животните, напомнят от „Четири лапи“

Ако разпознаете симптомите, веднага потърсете помощ

За шестте години, откакто програмата съществува, от нея са се възползвали стотици доброволци и активни граждани. Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинира против бяс.

През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София.

"Успехът на програмата ни се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките", поясни още д-р Иванова, допълвайки: "За шестте години, откакто програмата функционира, по наши съвсем груби сметки сме предотвратили появата на близо четвърт милион нежелани котета. Една част от тях щяха да оцелеят и да се адаптират към живота на улицата, но повечето щяха да станат жертва на болести, инциденти или човешка жестокост."

В случаите, когато котките не са социални и не могат да бъдат заловени на ръка, съдействие оказва екип на "Четири лапи", който транспортира животните в клиниката на организацията в "Банкя".

Подобни програми има и в други страни в Европа, където има скитащи котки - Австрия, Германия, Швейцария и Румъния.

Снимка 276410

Източник: Четири лапи