Четирима от всеки десет родители проявяват небрежност при превозване на децата си в кола. Това показва национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност при превозване в автомобил.

Изследването е направено от информационната платформа Деца на борда сред 1127 родители на деца до 12-годишна възраст в цялата страна. Проведено е по метода "онлайн анкета" в периода 10.09-23.10.2020 г. Обработката и анализът на данните са от изследователска агенция Explica.

70% от 1127 родители не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

Когато детето пораства, небрежността в поведението на родителите се увеличава. Това става когато времето за пътуване с автомобил средно на ден е кратко - около 30 минути, когато семейството няма възможност или желание да отдели средства за столче за автомобил, когато семейството живее в по-малко населено място.

Най-често допусканите грешки при превозване на деца в автомобил са закопчаването на детето в столчето с дебели, зимни дрехи (77%); прекратяване на употребата на стол в кола, преди детето да е достигнало до нужния ръст и килограми (43%).

Другите нарушения са разхлабване на коланите, откопчаване или изваждане на детето от столчето, докато колата е в движение (42%), както и превозването на детето в скута на възрастен или необезопасено на пасажерската седалка (36%). Разпространено е и ползването на столче за кола втора употреба (40%).

Според Радослава Митрова от "Деца на борда" никога не знаем какво ще ни се случи. За да запазим живота на детето си, то трябва да е винаги закопчано в правилно монтирано и подходящо за възрастта, теглото и ръста му столче.

"60% от всички катастрофи се случват в града, затова без значение дали отиваме до другия край на града или до съседната улица, детето ни трябва да е винаги в столчето си и със затегнати колани", каза Митрова.

Грешките в поведението на родителите, са предимно от незнание. 6 от 10 родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване, 22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче, а 11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно.

Заради пропуски по отношение на безопасността в България в автомобил загиват средно 15 деца всяка година, а броят на ранените достига 600. "Ако детето е право между седалките, дори при елементарна катастрофа - челен удар с 10 км/ч, има риск за живота на това дете. Ако детето е добре обезопасено, дори при челен удар с 50 км/ч, за живота му няма да има риск. Нашата задача като родители е да осигурим на децата си безопасност", каза Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране.

За идентифициране на категориите родители според тяхното поведение по отношение на децата в колата е изчислен KidsOnBoard Index. Индексът варира от 0 до 100, където 0 е обобщена оценка за най-рисково поведение, а 100 - за съобразено с всички правила за безопасност поведение. 77 е средната стойност на индекса за съвкупността участниците в проучването.

Родителите с KidsOnBoard Index над средния са най-голям дял - 62%, съответно 27% в групата на "стриктните" и 35% - в групата на "отговорните". Това са хората, които изобщо не допускат или допускат много рядко изключения от правилата и препоръките за безопасно превозване на деца. На другия полюс са 26% "небрежни" и 13% "безотговорни", които понякога или дори често пренебрегват изискванията и с това застрашават живота и здравето на децата си в случай на пътен инцидент.