Марката с лика на д-р Ангел Енчев представлява „пощенска марка с персонализирана винетка”. Това съобщават от „Български пощи” във връзка с излезли в медийното пространство публикации, че са издали марка с лика на д-р Енчев, а са пренебрегнали изявени български артисти.

От пощите обясняват, че предлагат въпросната търговска услуга за пощенска марка с персонализирана винетка. Услугата не била непозната по света. Тя се предлагала от много национални пощенски оператори в различни страни.

Услугата представлява пощенска марка с допълнителна част, в същия размер и формат - т.нар. винетка. Тя била отделена от марката с перфорация, без номинална стойност. Съдържа изображение – лого, снимка, текст и други, заявени от физическо или юридическо лице.

От „Български пощи” поясняват, че марката с персонална винетка може да се използва като средство за заплащане на пощенска услуга, с колекционерска и рекламна цел, при изпращане на покани и други.

12 е минималният брой марки с персонални винетки, които могат да се поръчват. Това било колкото един лист А4. Цената е 22 лв., ако марката е 0.65ст. и 24 лв., ако марката е от 1 лева. При по-голям тираж се ползвала и по-голяма отстъпка.

Марките с персонална винетка можели да се поръчат във всяка пощенска станция. 12-те броя марки можели да се слагат в рамка или да се използват като оригинален подарък за празнично събитие като рожден ден, абитуриентски бал и други.

От пощите уточняват, че редовни пощенски марки се издават от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това става по предложеие на Съвета по маркоиздаване. Планът за маркоиздаване се приемал всяка година и транспортното министерство го обявявало официално. В плана се уточнявало за кои годишнини, личности, събития и т.н. ще бъдат издадени официални марки през съответната година.

Печатницата на Специализираното предприятие „Българска филателия и нумизматика“ към „Български пощи“ ЕАД отпечатва марките. Те се пускат за продажба в мрежата на „Български пощи” след като мине официална церемония по валидиране и бъде положен печат, допълват от институцията.