Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, иззети от пияни или дрогирани шофьори.

Новите търгове са обявени в Портала за продажби на Приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

От НАП посочват, че от края на миналата година до 5 март девет автомобила на пияни шофьори са сменили собствениците си - три са продадени на търг, а шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика ѝ.

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от пияни шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 г. и 2004 г.

Втора порция коли на пияни джигити отиват за нуждите на МВР

Втора порция коли на пияни джигити отиват за нуждите на МВР

Общо 500 автомобили на пияни и дрогирани шофьори са иззети в полза на държавата

Данъчните уточняват, че преди да бъде обявен на търг, всеки от автомобилите преминава през две законовоопределени фази. През първата се проучва дали колата има наложени запори, принудителни административни мерки, както и какво е нейното местонахождение, състояние и др. В момента НАП проучва общо 399 автомобила, подадени към агенцията със съдебен акт. 62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди обявяването му на търг.

48 от отнетите автомобили са в съсобственост. Това означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

Бургаските данъчни продават на търг отнети автомобили на пияни и дрогирани шофьори

Бургаските данъчни продават на търг отнети автомобили на пияни и дрогирани шофьори

Отчитат голям интерес към продажбите