Съветът на Европа обръща внимание на недостатъчното финансиране на борбата срещу трафика на хора в България. Това става ясно от официално разпространения втори пореден доклад за България, предава специалният пратеник на БНР в Страсбург.

Експертната група към Съвета на Европа препоръчва законодателни промени и подобряване на координацията срещу трафика на хора.

Изпълнителният секретар на експертната група срещу трафика на хора към Съвета на Европа Петя Несторова коментира, че българските власти трябва да осигурят законодателно поне минималния период от 30 дни за възстановяване на жертвите на трафик. Той трябвало да бъде даван преди жертвата да реши дали да сътрудничи на органите.

По думите на Несторова, трябва да бъдат създадени достатъчно приюти, в които да има места за мъже, жертви на трафик.

В областта на наказанията експертите по трафика на хора също имат препоръки. Несторова обясни, че е много важно трафикът на хора да не е престъпление, за което да може да се сключва споразумение. То е сериозно престъпление и нарушение на човешките права. Ако бъде сключено споразумение, имало последици и по отношение на обезщетението на жертвите.