Пред Съдебната палата в София се провежда протест в подкрепа на Желяз Андреев срещу неговата екстрадиция.

В 18 часа граждани се събраха под надслов "Да спрем екстрадицията на Желяз Андреев". Според тях, процесът по екстрадиране трябва да бъде прекратен. "Следващият може да си ти", са написали подкрепящите, събират подписка и носят стикери "Аз съм Желяз".

По-рано днес стана ясно, че за още четирима българи е постъпило искане от Интерпол. Основанията са искането са същите като при Желяз Андреев. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров лицата няма да бъдат задържани. Лицата са установени и се намират на територията на град София. Единствените действия, които могат да бъдат предприети е те да бъдат задържани с прокурорско постановление.

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Служителите не знаели, че трябва да спазват американското законодателство

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и срещу други 5 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Цачева кани Департамента за правосъдие на САЩ за спешни консултации

Цачева кани Департамента за правосъдие на САЩ за спешни консултации

Да се гарантира взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани