До края на седмицата трябва да стане ясно дали столичният кмет Йорданка Фандъкова ще се възползва от правомощията си по чл. 12 от Закона за митингите и манифестациите и ще забрани провеждането на Луков марш в София.

В края на януари 13 народни представители написаха писмо до Столична община и конкретно до Фандъкова с молба Луковият марш да бъде забранен. Стигна се и до среща между Георги Кадиев и няколко други депутати с Фандъкова, а през миналата седмица тя взе решение да изпрати запитвания до Прокуратурата и СДВР относно провеждането на мероприятието и неговата евентуална противозаконност.

Вчера Фандъкова е получила отговор на своето писмо, а от днес юристите в общината ги анализират.

"Получих много писма с искания за по-сериозна реакция, поради което изпратих запитване до компетентните органи. Вчера получихме техните отговори и в момента юристите изготвят своето становище", коментира столичният кмет след края на дискусията, озаглавена "Рисковете от омразата в българското общество", която бе организирана от асоциацията на евреите в България "Шалом".

Луковият марш през 2014 година е предвиден за 15 февруари (събота). Седмица по-рано по улиците на София мина анти-Луковмарш, в който 100-тина граждани се обявиха против провеждането на националистическата акция, която според тях дава поле за изява на расистки, ксенофобски и антисемитски идеи.