Една трета от българите сме наследници на хора, раждани в Македония. Поругаването на мемориалния знак на връх Каймакчалан (на границата между Македония и Гърция - б.р.) е съзнателна провокация в навечерието на македонските избори. Цялата македонска нация е формирана на антибългарското говорене. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от Български демократичен център - Народен съюз Росен Петров.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

Той обясни, че чупенето на паметната плоча на загиналите войници и офицери на връх Каймакчалан "Налива вода в мелницата на Никола Груевски, журналистът, (който чупи паметника - б.р.) му е приближен. На тях им трябва враг преди изборите. Този човек поругава паметник на собствените си предци", обясни Петров.

В студиото бе и журналистът Владимир Йончев, който е бил на място. Той припомни, че  командирът на нашите бойци, които загиват на връх Каймакчалан, е роденият в Охрид Климент Бояджиев, а в тогавашната ни армия е11-та пехотна дивизия с 33 хил. българи, родени в Македония.

Той обясни, че 8500 са загиналите войници при тази битка, от тях - около 2 хил. български войници. (Над 8 500 български и сръбски офицери и войници оставят костите си по скалистите зъбери и по заледените склонове на планината. Над 3 120 български офицери остават за винаги на този връх, по исторически данни - б.р.)

Причината да не се набляга на битката при Каймакчалан, е, че ние губим тази битка.  Каймакчалан е част от тъжната история на България, заяви журналистът и припомни, че българският народ е дал всичко от себе си, но е загубил битката.

Почетоха паметта на загиналите български воини на връх Каймакчалан в Македония

Почетоха паметта на загиналите български воини на връх Каймакчалан в Македония

Над 3000 български военни загиват

"Това е  паметник на мъртвите. На 40-50 метра от него има сръбски параклис. 100 м по-надолу е костница с черепи на българи и на сръбски войници. На това място трябва да има паметник, още по-голям, организиран от държавата, а не от патриотично настроени офицери. Трябва да има и параклис, поне параклиса не биха осквернили", смята той.

Депутът Росен Петров припомни, че в момента се снима филм "Освобождението на Скопие" в Македония. Според сценария, българите са изкарани диваци. Той припомни и още един пропаганден антибългарски филм, на чието заснемане е присъствал и Никола Груевски - "Трето полувреме". "Целта на Груевски е Македония да не влезе в ЕС", заяви той.

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

Военното гробище на Осми Приморски варненски полк и на полк. Каварналиев

"Там (в Македония - б.р.) дълго време е водена целенасочена кампания. Ние сме един народ в две държави и България не заслужава това отношение. България първа призна Македония, за да я спаси от окупация. По време на конфликта с албанците - отново България помогна, пратихме танкове, боеприпаси, (които по-късно бяха продадени от македонската държава - б.р.)", припомни Петров.

Той даде пример с Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г." В Тутракан, което е най-голямото военно гробище у нас. Там са положени костите на близо 8 хил. българи, румънци, немци и турци, които са се били на наша страна.

Няма да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, категоричен Каракачанов

Няма да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, категоричен Каракачанов

Ако няма ответна реакция към Миленко Неделковски

(През Междусъюзническата война Румъния напада България и Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. България отвоюва своите територии по време на Първата световна война през 1916 г. в Тутраканската битка. В сражението загиват 8000 войници, от които 1764 български. В мемориала са положени костите на български, румънски, немски, турски и други войници. Изградена е и църква - б.р).

Малко по-рано пред bTV друг журналист и бивш офицер - Красимир Узунов също изрази позицията, че скандалното разрушаване на плочата, поставена в памет на загиналите при Каймакчалан през 1916 г., е част от предизборната кампания в съседна Македония. Защо мълчаха през месец май, когато поставяха плочата, запита той, и припомни, че на 11 декември в западната ни съседка има избори.

Бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов заяви, че всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите.