По Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." е наличен финансов ресурс от 524 948 901 лева за управление на отпадъците. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев по време на семинар на тема "Устойчиво управление на битовите отпадъци - от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване".

Съдът мери къде точно ще се горят отпадъци в ТЕЦ-София

Съдът мери къде точно ще се горят отпадъци в ТЕЦ-София

Назначена е съдебно-техническа експертиза

Средствата са предвидени за управление на отпадъците по начин, който не застрашава живота и здравето на хората и предоставя една чиста и благоприятна околна среда на гражданите.

По думите на Кънчев политиките по управление на отпадъците на европейско и национално ниво са насочени към намаляването на количеството на генерираните отпадъци. Това става чрез нови инициативи за предотвратяване на образуването на отпадъци, по-добро използване на ресурсите, както и насърчаване на преминаването към по-устойчиви модели на потребление и производство.

Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши съдия

Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши съдия

Гражданите не могат да обжалват горенето на отпадъците, защото не живеят на площадката на ТЕЦ-а

Семинарът "Устойчиво управление на битовите отпадъци - от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване" се организира в рамките на второто издание на конкурс "Екообщина". На форума присъстваше и френският посланик Ерик Льобедел, който обсъди политиката за управление на отпадъците с Кънчев.

Зам.-министърът подчерта и че споделянето на френския опит ще е от полза за българските общини, за които управлението на отпадъците все още е предизвикателство.

2,2 млрд. лева са определени за водния сектор, отчитат на конкурса "Екообщина"

2,2 млрд. лева са определени за водния сектор, отчитат на конкурса "Екообщина"

Тази инфраструктура обслужва над 70 общини и над 2,5 млн. жители на страната

Припомняме, конкурсът "Екообщина"се проведе за първи път през 2016 г. с цел популяризиране постиженията в сферата на управление на отпадъците, управление на водите, устойчива мобилност и енергийна ефективност и отличаване на най-добрите в тези направления общини. Министерството на околната среда и водите е партньор по две категории на конкурса - "Устойчиво управление на водите" и "Устойчиво управление на отпадъците".