"Чрез спорта, чрез мотивацията да бъдеш победител, да разбереш, че в живота нещата зависят от теб и когато ти си победител на терена, ти ставаш победител и в живота".

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова се обърна към "Отбора на надеждата" по повод предстоящото им участие на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф, Уелс от 27 юли до 3 август 2019 г.

Тя подкрепя от самото начало организацията, защото това е смисълът да се даде шанс на младите хора не само да спортуват, но да учат и да работят. Столичния кмет изрази възхищението си, че всички деца от "Отбора на надеждата" учат в професионални гимназии, защото по този начин ще излязат с професии, ще се реализират на пазара на труда и няма да се занимават с дейности, които всички ние не бихме искали да съществуват в българското общество.

Фандъкова вижда в децата на "Отбора на надеждата" мотивация, надежда и хъс и им пожела първо място и успех на Световното първенство. 

От своя страна създателят на проекта Виктор Кирков коментира за news.bg, че "Отборът на надеждата" е бил създаден през 2011 г. като проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение, а през 2015 г. са били включени и момчета от ромските махали в страната, които живеят в незаконни постройки.

Той посочи, че в българското законодателство няма дефиниция що е то бездомен.

Отборът се развива вече осма година и всяка година осем нови момчета пътуват за световното първенство. Единствените условия са децата да бъдат над 16 години и да отговарят на критериите, съобразно социално им статус, подчерта Кирков. Целта на проекта е социална интеграция, за да могат децата да участват в обществото и да се чувстват като пълноправна част.

"До настоящия момент имаме 100% успеваемост на социалната интеграция при националните състезатели", похвали се Кирков.

Броят на отборите е 45-46 и "Отборът на надеждата" се класира между 9-то и 17-то място. Мисля, че е доста добро класиране за български отбор, с оглед нивото на българския футбол в момента, изтъкна Кирков. 

"Отбор на надеждата" е социален проект, който доказва, че подобни проекти са от основно значение за приобщаването на младите мъже и жени с различен социален статус и етнически произход. За поредна година България участва с отбор на световни форуми и прославя страната със завоювани отличия. В годините отборът демонстрира дух, професионални умения и отлични успехи, както на национално, така и на световно ниво.

Всяка година, осем момчета от София участват на международни първенства за бездомни - Homeless Cup. Треньорът на отбора е Борислав Фердинандов, а създателят на проекта е Виктор Кирков.