С около 80 000 тона отпадъци по-малко се изхвърлят на сметището в Суходол в сравнение с миналата година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

По думите й причината е разделното сметосъбиране. Фандъкова призова проблемът с боклука да не се политизира, защото сега има възможност той да бъде финализиран.

Кметът на София обаче не даде конкретен отговор на питането кога ще бъде изчерпан капацитетът на сметището в Суходол. Въпрос в тази насока й зададоха общински съветници от БСП.

В питането си Георги Свиленски и Жельо Бойчев изразиха притесненията си, че Европейската комисия е одобрила два от трите компонента на системата за третиране на отпадъци в София - депото за боклук и инсталациите за компостиране. Те ще получат европейско финансиране, но за самия завод за отпадъци още няма положително становище, обясниха още съветниците.

Припомняме, преди дни за това съобщи в писмо, адресирано до българския премиер Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска уточни, цитирана от Дарик, че строителството на депото в Суходол ще струва 7 млн. лв. по одобрения проект и допълни, че капацитетът му е 650 хил. тона.

Тя добави, че в отговора до ЕК се казва, че количествата сепарирани отпадъци до края на септември тази година са 181 913 тона, от които 60 570 са предвидени за оползотворяване и рециклиране.