През следващите години на пазара на труда ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици. Това заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му и тази година има недостиг на учители, най-вече по информационни технологии, английски език, математика, физика и химия.

За да не се задълбочи кризата на технически кадри, за първи път тази година, министерството отпуска допълнителни стипендии за кандидат-студенти, избрали да продължат образованието си в техническите университети.

Следващите десет години ще бъдат критични от гледна точка на недостига на специалисти. Всички сфери, всички системи ще бъдат засегнати, пдочерта Вълчев. 

Според него младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва две трети от тези, които ще излизат, навлизат в пенсионна възраст. Но най-големият недостиг ще бъде на технически кадри с професионално и висше образование.

Там ще бъде и най-голямата обществено-икономическа загуба, ако ние не я осигурим с минималният брой специалисти, добави още образователният министър.