Kраят на март 2008 г. е последният срок за предаване в РИОСВ - София на годишните отчети на фирмите използващи озоноразрушаващи вещества.

Този ангажимент е свързан с изискванията на Наредба за осъществяване на контрол и управление на веществата, които нарушават озоновия слой.

Най-често използваните от тях са различни фреони (съдържат се в климатични инсталации), халони (използват се при пожарогасителите), т.нар. флуорирани парникови газове ( в хладилните инсталации), метил бромид и др.

Всички фирми, които използват хладилни и климатични инсталации, са задължени да водят оперативен дневник за количеството, произхода и вида на хладилния агент, както и за извършените ремонтни дейности по поддръжка на инсталациите. Дневникът се представя при извършване на проверка от контролния орган.

РИОСВ - София извършва контрол на хладилни и климатични инсталации, съдържащи над 3 кг. хладилен агент. Проверките се извършват един път годишно с преносим уред отчитащ херметичността на инсталациите.

През 2007 г. са проверени около 30 инсталации. При направените проверки не са установени нарушения според действащото законодателство.