Гълъбин Боевски, олимпийски шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000, е отново в затвора за наркотрафик. Този път в Португалия. Слухът за това има от една година, но подкастът "Спортната джунгла" потвърджава това след няколкомесечно разследване. Получен е официален отговор от португалските власти.

49-годишният бивш щангист е бил заловен през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност $50 млн. Арестът е част от операция на специалните части, наречена "Твърда земя", а разплитането става с внедрени агенти в групата.  Боевски и още един от трафикантите са имали среща с таен агент, с който са "договорили сделка" за прехвърляне по море - от един плавателен съд в друг - на 1 тон кокаин 3.6 тона марихуана.

Гълъбин Боевски е осъден на 6.5 години, които в момента излежава в португалски затвор. Пред съда той е пледирал, че само е превеждал на групата, но всъщност е осъден като неин организатор. Съдът решава, че Боевски, черногорец и македонец са действали съзнателно и са посредничили, транспортирали и задържали 1000 кг кокаин, без да имат законово право.

Това не е първата присъда за олимпийския ни шампион. Преди 13 години той бе арестуван на международното летище в Сао Пауло, след като в неговия и багажа на дъщеря му Сара бяха открити 9 кг кокаин. Тогава той бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор за трафик на наркотици. Излежа две години и бе върнат в България по процедура за експулсиране.

Тогава Гълъбин Боевски твърдеше, че не е знаел за дрогата в куфарите си, които бил купил в деня преди отпътуването му от магазин в Сао Пауло. Думи на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов свързват Гълъбин Боевски с дейността на Евелин Банев - Брендо, който пък преди няколко месеца изненадващо се появи, за да излежи присъдата си, пред вратите на Софийския централен затвор. 

Синът на олимпийския шампион Гълъбин Боевски - Пол Боевски през 2019 г. бе осъден на 3 г. условно за разпространение на наркотици от СГС.