Българите сякаш вече приемат по-спокойно опасността от коронавируса, показва проучване на Галъп, направено с лични интервюта между 2 и 10 юли сред 806 души.

Според социолозите това е белег на опита на обществото да живее редом с вируса и да разчита на личната отговорност, което ще проличи в резултатите.

През юли 35% избират опцията "коронавирусът е огромна заплаха", но 46% са по-близо до мнението "Коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен". Останалите се колебаят.

Снимка 489377

Източник: gallup-international.bg

Сега хората сякаш са свикнали със заплахата. Изследването ясно очертава различията между поколенията - сред най-възрастните закономерно надделява по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е спокойното гледище.

Повечето хора продължават да възприемат официалната теза за коронавируса. Това личи и от измервателите на доверие - 47% одобряват д-р Венцислав Мутафчийски, а 28% - д-р Атанас Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

49% от запитаните подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват дейността му, но тази подкрепа изглежда по-скоро протоколна. Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност.

Социолозите са попитали за някои (само)ограничения заради вируса. Сънародниците ни най-много ограничават посещения на молове и ресторанти. Най-малък дял от анкетираните са склонни да намалят времето с приятели.

Снимка 489379

Източник: gallup-international.bg

Ограничението на търговски обекти и ресторанти се дължи и на жизнения стандарт, признават изследовантелите. Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа - 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват "против", а 28% са "за". Има и цели 26%, които не могат да преценят.

Различните поколения приемат по различен начин нововъведенията. А и може би немалко родители не биха искали децата да остават вкъщи.