Министерството на земеделието, храните и горите налага глоби при паленето на огън на открито място, което е на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горски територии.

Оранжев код за пожароопасност

Оранжев код за пожароопасност

При използването на огън за битови нужди да се съобразяват с мерките за безопасност

При палене на огън в горските територии и извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства физическите лица могат да получат глоба до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

Ако бъде установено нарушение на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен глоба, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. В такива случаи законът предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

Пожарът в Изворище е локализиран

Пожарът в Изворище е локализиран

Военни ще помагат в погасяването на огъня и днес

Според МЗХГ основната причина за възникване на горските пожари, въпреки всички призиви и препоръки, остава човешката небрежност. "Едва два от всички над 260 пожари са възникнали вследствие мълнии", допълват от министерството.

За това ръководството на МЗХГ призовава всички да бъдат изключително внимателни и да пазят горите от пожари, особено сега, когато изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии.

МЗХГ призовава всички да обмислят действията си и да не предприемат постъпки като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, което може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар.

И през тази година са регистрирани висок брой пожари, като само за три дни те са нараснали от 251 на 277, а засегнатата площ надминава 17 900 дка.

Поразените площи от пожарите през тази година са над 1 700 дка. Преките щети възлизат на близо 400 000 лв. според изчисленията на Изпълнителната агенция по горите.

Пожарът в Стара Кресна е овладян

Пожарът в Стара Кресна е овладян

До края на деня се очакват и валежи

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище, обхвана близо 3 000 дка, като на 500 от тях огнената стихия достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.

Припомняме, паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено в близост има поток или река. Като дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват, след като са запалили огън, докато не се уверят, че той е напълно изгасен.

Кметът на Бургас обяви частично бедствено положение

Кметът на Бургас обяви частично бедствено положение

Огнената стихия продължава да обхваща

МЗХГ призовава и стопаните да внимават със селскостопанската техника в активния летен период. Паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделските земи и по слоговете и крайпътните ивици и други площи със суха растителност е забранено.

При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са приети близо 1 200 обаждания.