Граждани и журналисти протестират пред столичната Съдебна палата. Според тях, задържането на журналисти край Радомир е посегателство срещу правото на обществото да бъде информирано и изразяват своята подкрепа към българския и румънския журналист, срещу нарушаването на техните права.

"Задържането на разследващите журналисти преля чашата, мотивира ме за този протест. Свободата на словото и печата е в основата на изграждането на демократично общество, което ние се опитваме да станем. Вече нямам дума за безобразията в България", коментира пред БНР художникът Владо Руменов, организатор на протеста тази вечер.

"На практика в случая държавата съдейства за унищожаването на документи. Арестувани са тези, които са подали сигнала", добави Руменов.

"Ще продължаваме да притискаме държавната администрация и да се опитваме да променим тези неща. Българските граждани сме в патова ситуация. Визираме европейските институции, но отговорът им е, че проблемите трябва да си ги решаваме вътре, защото сме суверенна държава", обясни той.

"Капката, която преля нашето възмущение от управлението на Борисов. Всички негови управления са еднолични и каквото се случва в държавата е функция изцяло от него", коментира пред БТВ Руменов.

"Важно е разследващите журналисти да бъдат оставени да си вършат работата, защото нямаме друг начин да разберем за корупция" коментира пред БНТ Георги Милчев. 

"Журналстиката не може да бъде казионна. Тя трябва да има свобода, за да може да реализира основната си функция. Да информира обществото не само за добрите новини, но и за нелицеприятните", обясни Илиян Василев.

"Това преля чашата на търпението. Самият факт, че сме 119-и в света по свобода на словото ... Без журналистика, каква Европа", добави Костадин Павлов. 

"Според мен това не може да се случва в държава-членка на ЕС", смята Петър Генов. "Журналистическата свобода е фундаментът на всяко общество на едно общество. Ако няма такава няма общество, което функционира нормално", коментира Александра.

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Припомняме, на 13-ти срещу 14-ти септември Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждат разследване.

На 15 септември Съюза на демократичните сили - СДС поиска пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния. Това пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Също в събота, "Демократична България" настоя гласеният за вътрешен министър досегашен главен секретар на МВР Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор "Сигурност", по повод скандалния полицейски арест на двама журналисти край Радомир и отвеждането им с белезници в полицейски участък.

И в "Движение България на гражданите" - ДБГ са убедени, че с действията си полицията в Перник е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция.

Омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност. Тя бе категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Арестуваните журналисти били с незаконни действия, според Спиридонов

Арестуваните журналисти били с незаконни действия, според Спиридонов

Нямал намерение да се извинява на никого