Времето в планините през следващите няколко дни няма да е много спокойно, очаква се да е предимно облачно с умерен до силен вятър по билата и слаби снеговалежи. Това предупреди Тервел Тотев от Планинската спасителна служба (ПСС) пред БНР.

Той прогнозира, че планините, както е обичайно за новогодишните празници, ще са пълни с хора в следващите няколко дни. Тотев припомни на тези празнуващи да се осведомяват за прогнозата за времето, за сложността на планирания преход, да са екипирани добре с дрехи и придвижване в снежни условия в планина.

"Задължително е човек да носи зареден телефон със себе си. Най-добре е смартфон, с който можете да се локализирате и да извадите координатите си, дори когато няма интернет покритие на мобилните оператори", каза той.

Тервел Тотев предупреди туристите в планините да изтеглят предварително безплатното приложение за локализация на ПСС, а не както често се случва постфактум, когато им трябва.

"Изключително важно за нас е човек да може да ни прати координатите. Това ни улеснява работата и съкращава времето, за което човек може да бъде намерен или упътен", каза той.

"Това може да спаси човешки живот. Хората държат спасението си в собствените си ръце", каза Тервел Тотев.

При нужда хората в планината може да звънят на единния европейски номер 112, на 1470 за всички мобилни оператори, 029632000 - централен денонощен пост на Планинската спасителна служба, за справки или съвети - 1471 на всички мобилни оператори.

За спешна помощ се препоръчва 112, каза Тотев, и посочи, че номерът, който препоръчва за консултации и съвети е 029632000.