Заетите в туристическия бизнес очакват обещаните финансови компенсации за периода от декември до края на януари, които трябва да получат всички служителите и бизнеси, чиято работа е забранена или ограничена със заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Ангелов обеща пред Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), че това ще се случи още до края на януари или през първите дни на февруари.

За това настояват от БХРА в своя позиция до медиите.

Освен това те напомнят, че са получили уверението на здравния министър по време на срещата с него, че в най-бърз порядък той ще съдейства да бъдат проведени срещи с ресорните министри, към които са отправени основните искания на бизнеса за държавна помощ - със социалния министър Деница Сачева, с финансовия министър Кирил Ананиев, с министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Ресторантьорите се отказват от протестно отваряне заради служителите си
Обновена

Ресторантьорите се отказват от протестно отваряне заради служителите си

Не искат да ги подложат на наказателно разследване

Разчитаме тези срещи да бъдат свикани възможно най-спешно. Както и незабавно да бъдат одобрени новите схеми за подпомагане на бизнеса и на персонала за февруари, а на нощните заведения за март, така че да е ясно кои компании и физически лица ще могат да кандидатстват, настояват още в позицията си от БХРА.

Те искат още да бъде разписано, че помощите за февруари ще бъдат изплатени до края на същия месец.

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Заповедта е на социалния министър Деница Сачева

В тази връзка от БХРА предлагат:

- Компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100% от възнаграждението, на което са осигурени служителите по трудов договор;

- Компенсациите за бизнеса да бъдат увеличени от 20 на 30 на сто от оборота на засегнатите компании;

- Помощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано;

- Приемливи условия при кандидатстване за обезщетения и опростени процедури за изплащането им;

⁃ Създаване на гореща телефонна линия и специален имейл на институцията, отговаряща за помощите, за задаване на въпроси и получаване на отговори от заинтересованите лица в срок от 3 работни дни от датата на зададения въпрос;

Очакваме от министър Ангелов да изпълни в срок и двете обещания, които даде по време на срещата с БХРА от името на кабинета - бързо изплащане на обезщетенията за затворени и ограничени бизнеси, както и срещи в спешен порядък с неговите колеги от правителството, допълват от БХРА в становището си. 

8 600 000 лв. са изплатени на затворените бизнеси, уверява Сачева

8 600 000 лв. са изплатени на затворените бизнеси, уверява Сачева

По думите ѝ забавянето се е получило заради изчакване на документи от ЕК