Спасителната операция по издирването на българския алпинист Боян Петров ще продължи и днес. Това заяви пред БНР алпинистът Кирил Петков, който е от екипа на Петров.

Към момента Кирил Петков се намира в района, където се провежда спасителната операция.

Вчера спасителите са се прибрали в базовия лагер под връх Шиша Пангма, носейки вещи на Боян Петров, открити при лагер 3. Хеликоптерите не успяха да се включат в действията по издирването на алпиниста заради лошото време в планината.

По думите на Петков се планира издирването на Петров да продължи днес и утре, така че да се проверят всички възможности.

Не намериха Боян Петров до върха Шиша Пангма
Обновена

Не намериха Боян Петров до върха Шиша Пангма

Спасителите са стигнали на 10 метра от върха

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности."

Тази сутрин времето в планината е било слънчево.

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче", коментира още Петков.

Българинът ще остане на мястото на спасителната операция и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

Днес е десетият ден от началото на операцията по издирването на Боян. В следващите дни екипът му ще даде пресконференция за това как е протекла операцията.

Боян Петров не е открит и в Лагер 3, търсенето продължава

Боян Петров не е открит и в Лагер 3, търсенето продължава

От хеликоптерите не са забелязали по маршрутите нищо, освен обичайния релеф…

Припомняме, на 13 май, неделя, група от двама шерпи и двама китайски алпинисти са достигнали до лагер 3 на върха, където не са намерили палатката на Петров. На мястото са открити и тениска и кутията с инсулин на алпиниста. Предполага се, че вятърът е издухал палатката, а вещите на Боян са изпаднали от нея. 

Малко след това спасителите стигнаха на 10 метра от връх Шиша Пангма, където не намериха следи от българския алпинист.

На 13 май Радослава Ненова, жената до изчезналия в Хималаите алпинист, написа в профила си във "Фейсбук", че е взела решение спасителната операция за вчера да приключи, така че спасителите да не рискуват живота си. Тя заяви, че предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят отново районите, където има шанс Боян да бъде открит жив.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", написа Ненова.

Жената на Боян Петров губи надежда за оцеляването му

Жената на Боян Петров губи надежда за оцеляването му

Решила е спасителните екипи да не изкачват върха