Навръх Гергьовден жителите на село Горско Сливово се обединиха в мисията си за възстановяване на местната църква "Свети Георги Победоносец".

Храмът е осветен през далечната 1881 година лично от Великотърновския митрополит Климент, познат  със светското име Васил Друмев, разказва Ганка  Велкова, която изследва историята на селото. Последният постоянно назначен свещеник е дошъл в Горско Сливово през 1946 година и черквата е работила активно до 1972 година, но оттогава няма служби.

Храмът се руши, покривът тече, мазилката пада, има разрушени стенописи.   Бойка Манчева е един от радетелите и инициаторите за възстановяване на църквата в село Горско Сливово. "Живея до църквата и не ми е безразлично, че един паметник на културата се руши", разказа жената.

Неин съселянин, Иван Чобанов от църковното настоятелство си спомня: "Прозорците бяха затулени с найлони, с ламарини, имаше един доста неугледен вид".

Постепенно хората се обединили и стъпка по стъпка започнали да възстановяват храма. Анатолия Караиванова, която също желае да види действаща черквата, казва че тя е била и трябва да бъде едно място, където да се съхранява нашата самобитност.

"Тази църква е била за пример, а сега е в окаяно състояние", присъединява се към каузата и 90-годишният Пеньо Деливлаев. От църковното настоятелство хората се принуждават да направят подписка, за да търсят помощ за възстановяване на храма.

"Най-интересното беше, че и турци се подписаха, защото няма друг начин да се реставрира, ако няма църковно настоятелство", припомнят местните.

След тази реакция на хората, църковното настоятелство все пак е одобрено. За председател е избран отец Християн. Той разказва, че набрали кураж, хората са обявили банкова сметка и сега църквата вече може да се похвали с нова дограма, а богомолците влизат в сграда, която няма нищо общо с предишната.Кметът  на Горско Сливово Иван Караиванов също се е ангажирал да помогне за възстановяването на храма.

Преди седмица християните в село Горско Сливово все пак успяват да посрещнат Христовото Възкресение в духовния си дом и се надяват, че той скоро ще бъде ремонтиран и ще отвори врати за постоянно.

Селото е в Ловешка област. В него живеят около 700 души.