Служителите на НСИ започват серия от протести в цялата страна, информира БиТиВи. Първият протест е планиран за 11 октомври. Той ще се състои пред сградите на НСИ в страната и столицата.

Главната причина за недоволството на служителите са ниските възнаграждения. Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Ковид кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен - провеждане на изследвания в домакинствата по метода "лице в лице". През 2022 г. увеличението на заплатите е било 11%, но въпреки това нивата на възнагражденията остават ниски.

От 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 -то място. Средната заплата в НСИ е около 1300 лева. Статистиците по териториални поделения пък получават под 1000 лева месечно.

Синдикат на административните служители "Подкрепа" настоява за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо "разходи за персонал" или 11,5 милиона лева на годишна база.

Архивистите искат увеличение на заплатите с 30%

Архивистите искат увеличение на заплатите с 30%

50 души служители на Държавна агенция "Архиви" излязоха на протест