Преславското съкровище и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в. показват в Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата "До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав" със съкровища от Велики Преслав бе открита от вицепрезидента Илияна Йотова, която призова децата на България да я видят. "Да знаят и помнят, да се гордеят, че са българи", каза Йотова, акцентирайки на великолепието и възхода в историята на страната ни. 

Водопровод от времето на цар Симеон откриха край Преслав

Водопровод от времето на цар Симеон откриха край Преслав

Новината съобщил директорът на Преславския музей

"Учените на България, чрез силата на знанието и науката преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история. Те продължиха традицията на Златния век, който надхвърли границите на времето, определи за векове напред културното развитие на България и утвърди славянската цивилизация", каза Йотова. 

Златно сърце от средата на 10 век откриха при разкопки във Велики Преслав

Златно сърце от средата на 10 век откриха при разкопки във Велики Преслав

Смята се, че е бил на царската фамилия

Велики Преслав е спасил делото на Светите братя Кирил и Методий и начертал един от пътищата на европейската цивилизация. "Преславската книжовна школа създаде облика на велик народ, който разпръсква свобода чрез познанието, далеч зад пределите на Първата българска държава", изтъкна Йотова.

"Образци на изящност и духовност, занаяти, архитектура, изкуства, писменост - всичко това ни докосва до култура, родила се далеч преди Западноевропейския ренесанс, култура на една млада държава, току-що скъсала с езичеството, култура, която днес е безспорен извор на национално самочувствие и гордост", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Археолози откриха камък с името на строител на двореца във Велики Преслав

Археолози откриха камък с името на строител на двореца във Велики Преслав

Надписът е върху каменен блок в основите на двореца

Експозицията се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Тя се организира от Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологическия музей "Велики Преслав" и Националния исторически музей.