Произшествията на пешеходни пътеки у нас зачестяват. За това сигнализират от Института за пътна безопасност (ИПБ).

В прессъобщение от института припомнят, че преди малко повече от година прокуратурата нареди на територията на цялата страна да се извършват проверки на пешеходните пътеки и там, където е необходимо, стопаните на пътищата да приведат в годност пътеките.

Тези мерки бяха предприети във връзка с множеството инциденти на пешеходни пътеки и множество загинали.

Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната

Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната

Оцветените пешеходни пътеки са абсолютно недобпустими

През последните няколко месеца обаче прави впечатление, че инцидентите на места за пресичане отново зачестиха, посочват от ИПБ.

На 30 май кола блъсна и уби 15-годишно момче в София, на 8 юни в Благоевград имаше друг инцидент с блъснат пешеходец, а на 10 юни в Стара Загора също пострадаха двама - 18-годишна жена и 2-годишно дете.

Според института това е показателно, че предприетите до момента мерки за обезопасяване на пешеходните пътеки не дават резултат и инцидентите не намаляват.

Пешеходните пътеки - редки, изтрити, по-малки или пък оранжеви

Пешеходните пътеки - редки, изтрити, по-малки или пък оранжеви

Драстични са нарушенията в Благоевград, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Варна

"Това може да се дължи на няколко причини. На първо място, изводите, които са направени от прокуратурата, може да се окаже, че не кореспондират с конкретните проблеми на пътната безопасност в зоната на пешеходните пътеки. На второ място, напълно е възможно стопаните на пътя да не са предприели всички необходими мерки за това наистина да приведат в годност и да обезопасят пътеките, така че те да осигуряват пътна безопасност. На трето, но не последно по важност място, излиза и фактът, че методиката, по която са били инспектирани пешеходните пътеки, е сгрешена и това е довело до погрешни изводи и съответно погрешни мерки", пишат от института и обобщават, че у нас отричането на проблема с пътната безопасност и неглижирането му е станало напълно хронично. Администрациите не разбирали какви са проблемите на пътната безопасност и по този начин не можели да се вземат мерки за реална безопасност на пътя.

Затова ИПБ настоява у нас да се извършат задълбочени инспекции възможно най-скоро, така че да се констатират реалните проблеми на пътя и на база този анализ да се предложат адекватни и работещи решения за повече безопасност не само на хартия, но и на практика.

С три наредби МРРБ осветява пешеходните пътеки

С три наредби МРРБ осветява пешеходните пътеки

Най-вече на входовете на училища и детски градини