Испания улеснява престоя и завръщането на чужденци в страната в условията на пандемията от COVID-19, съобщиха от МВнР, позовавайки се на нота от испанското посолство в София.

Със заповед на испанското Министерство на здравеопазването автоматично за срок от 3 месеца се удължава краткосрочният престой на чуждестранните граждани, които се намират в Испания за период не повече от 90 дни и този период е изтекъл по време на извънредното положение.

Испания отново коригира данните си за починалите от COVID-19

Испания отново коригира данните си за починалите от COVID-19

Общият брой на жертвите е 27 218 души

За 6 месеца след прекратяване на извънредното положение се удължава срокът на валидност на временните разрешителни за пребиваване, работа, обучение, ученически обмен, стаж и доброволческа дейност, ако този срок е изтекъл по време на извънредното положение или 90 дни преди обявяването му.

Испанските власти удължават и срока на валидност на разрешителните на членовете на семействата на граждани на ЕС, както и документите за пребиваване на чуждестранните граждани, считано от датата на изтичането им и за същия срок от 6 месеца след края на извънредното положение.

За улеснение на завръщането на чужденци в Испания, те могат да представят валиден документ за задгранично пътуване, както и разрешително за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС или друг вид разрешително за пребиваване на чужденец, независимо дали валидността на разрешителните е изтекла.

Испания поиска общи правила за свободно движение в ЕС

Испания поиска общи правила за свободно движение в ЕС

Трябва да работим с нашите европейски партньори за определяне на общи правила

Припомняме, в същото време в България остава 14-дневната карантина за хора, които идват от Испания и още 7 европейски държави, където има висока заболеваемост. Това са: Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португация, Малта и Италия