По време на брифинг на МОСВ министър Нона Караджова заяви, че никой не знае колко точно мечки има у нас  - те са разпределени основно в района на Смолянско, Рила и Централен Балкан.

Едни казват 300, други - 700 и това е големият проблем след поредния инцидент в Смолянско, заяви Караджова, цитирана от БНР.

Тя заяви, че още след първия инцидент са предприети необходимите мерки, но за съжаление няма време за дългосрочен мониторинг и управници и експерти са решили да следят мечките чрез фотокапани, мониторинг по места и наблюдения на учените.

За да се даде разрешение за отстрел на мечка трябва да знаем популацията, поясни Караджова, коментирайки страховете на хората в Смолянско.

Към момента са записани 10 броя отстрел на мечки годишно, а тази година са издадени 7 разрешения за отстрел.

Това е крайната мярка, защото е трудно да се идентифицира коя е точно агресивната мечка, уточни министърът.

Трайното решение ще се вземе, когато се установи каква е популацията на това животно, след което ще се види дали мечките да бъдат разселени по други краища на Европа или да се дават повече разрешения за отстрел.

Още през есента ще имаме ориентир от мониторинга, но отсега една от препоръките към местното население е да не хранят малките мечета, както някои хора са правили досега, заключи Нона Караджова.