С налагането на комунистическия терор след съветската окупация на България през септември 1944 г. започват опити за заличаване на историята - България е трябвало да бъде смазана.

Такава позиция изрази днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Днес там със състоя възпоменание по случай 75-ата годишнина от масовото избиване на българския елит от комунистите. В церемонията участва и почетна рота. Министерството на отбраната откликна на призива на Съюза на репресираните от комунизма да се възобнови прекъснатата традиция на този паметен ден да има почетен караул и съответстващ гвардейски ритуал в памет на жертвите.

"Всяка година си задаваме въпроса "защо кръвожадната жестокост на палачите придобива такъв невиждан размах точно тук - в малка България, където не е имало нито масово комунистическо движение, нито масов фашизъм. Щом България, която не изпрати войски на Източния фронт и която спаси своите евреи. Защо точно тук Димитър Пешев трябваше да получи присъдата за антисемитизъм? Зад този разгул на омраза и безпардонна саморазправа стоят не просто безпросветни садисти, а зловеща конспирация за всеобщо национално унижение, за изтриване на паметта, за подмяна на историята, за окончателно прекършване на духа, за изпепеляване на ценностите. България е трябвало да бъде не просто наказана, не просто подчинена, не просто изплашена, България е трябвало да бъде смазана!" - заяви Цвета Караянчева.

С почит, памет и признателност пред жертвите на комунизма

С почит, памет и признателност пред жертвите на комунизма

Днес се навършват 75 години от масовото избиване на българския елит

"Точно преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди, отбеляза председателят на парламента пред събралите се граждани. Месеци преди това и месеци след това живота и свободата си, достойнството, имуществото си губят хиляди - учени, писатели, карикатуристи, журналисти, банкери, предприемачи." - напомни тя.

Председателката на парламента изрази съжаление, че днес има хора, според които Народният съд, осъдил на изтребление елита на нацията, е бил необходим за времето си. По думите й, затова е жизнено важно паметта да бъде съхранена и да се разказва на поколенията за събитията от нова време.

От гледна точка на историята 75 години са пренебрежително къс период, а раните продължават да кървят, добави тя.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма, след което пред мемориала бяха поднесени венци и цветя. Стотици граждани се поклониха пред невинно загиналите. Сред тях бяха и представители на политически партии и обществени организации.

Във връзка с годишнината от трагичните събития и по случай 120 години от основаването на БЗНС лидерът на партията Николай Ненчев отличи със специални грамоти репресираните от комунистическия режим борци за свободата и достойнството на България Дянко Марков, Ибрахим и Рамадан Рунтови, Алфред Фосколо. Грамоти за своите усилия за съхраняване на историческата памет получиха и журналистите Даниела Горчева, Христо Христов, Стойко Стоянов, както и други общественици.

По-рано премиерът Бойко Борисов също изрази своята почит към жертвите с публикация в профила си във Фейсбук.

Президентството запази мълчание, въпреки призива на Атлантическия съвет на България към държавния глава Румен Радев да почете невинно убитите - по силата на своя дълг да бъде обединител на нацията.