Кирил Киров, известен като Киро Японеца няма как да бъде задължен да възстанови "Двойната къща". Посочва, че планира да изкупува и други къщи паметници, не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение. Иска да направи статуя на Иисус Христос на Копитото.

"Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на "Двойната къща", защото не е паметник", коментира японеца пред БТВ.

"Двойната къща" е построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. е определена за архитектурно-строителен паметник на културата, а на 11 ноември този статут е отменен след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Решението е подписано от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Според становището, сградата стои "чуждо и нехармонично" в средата около нея.

Рашидов отрече да има вина за събарянето на Двойната къща

Рашидов отрече да има вина за събарянето на Двойната къща

Твърди, че не познава собственика...

През 2005 г. Киров започва да търси начини да купи имота и го придобива от различни собственици. През 2014 г. той внася в Столична община план за реставрация на сградата, който не е реализиран. Следват няколко пожара, а Киров не е санкциониран нито веднъж, че не поддържа сградата.

На мястото на разрушената къща, ще строи подземен паркинг с бизнес център. "Такива сгради, ако се направят в центъра на София и се поддържат, това е реален паметник на културата, а не руина, която в момента сме бутнали", коментира Киров. Готов е да даде пари за къщата на поета Пейо Яворов.

На 29 април в първия от три почивни дни сградата е разрушена.

Граждани застанаха в защита на Финговата къща

Граждани застанаха в защита на Финговата къща

След като скандално беше разрушена Двойната къща...

Киров твърди, че не е купил сграда паметник на културата, защото тя не е имала категоризация. Коментира, че в друга държава вероятно е нямало да може да я събори. Според него държавата трябва да се грижи за фасадите. За пожарите в сградата смята, че са случайни и имал проблеми с клошари и други хора, които влизат там.

Отрича да е оказван физически или психически натиск на собственици, те "сами са ме помолили да я продадат". Не е платил 125 хил. лева, а 680 хил. евро по банков път, за което има съответните документи. Имотът не струвал толкова, според него.

За думите на бившия министър на културата Петър Стоянович, че преди четири години са му предложили 100 хил. лв. подкуп, за да промени статута на "Двойната къща", Киров казва, че не познава Стоянович, не е пращал при него хора с предложение. Не бил виждал и Вежди Рашидов на живо.

Стоянович не помни кой му е намеквал за казуса с "Двойната къща"

Стоянович не помни кой му е намеквал за казуса с "Двойната къща"

Предлагано или намеквано - "Двойната къща" на бул. "Васил Левски" е разрушена

Киров смята, че е чист бизнесмен и не се срамува от миналото си. Парите си изкарвал със строителен бизнес. "Поканихте ме за къщата не за наркотици. Като ме питате за наркотици, ще направим друго предаване", коментира той. Това са "въпроси извън регламента", според него.