Кметовете на Шабла, Каварна и Балчик ще настояват на утрешното заседание на кабинета да подлежи на обжалване заповедта на министъра на околната среда и водите за определяне на защитените територии, които ще бъдат включени в европейската екологична мрежа "Натура 2000", предаде БНР.

Според кмета на Балчик Красимир Михайлов начинът за определяне на защитените територии е апокрифен, спуснат отгоре надолу без да се отчита мнението на хората. Стратегията за развитие на селата Кранево, Оброчище, Църква и Рогачево е туризъм, а сега се оказва, че целите землища са включени в "Натура 2000".  

По думите на кмета на Шабла Лалка Димова защитените територии в общината се движат от 25% до 35%. В т. нар. езерен комплекс е вкарана и шабленската тузла, въведени са нови за хората наименования. Нито от организацията за защита на птиците, нито от "Зелени Балкани" са идвали в Шабла.

Кметът на Каварна Цонко Цонев е категоричен, че в Румъния край Констанца защитените територии са 15 пъти по-малко. У нас никой не е правил проучване откъде минава Виа Понтика. Затова догодина общинският бюджет ще отдели 100 000 лв. за независимо проучване.

Засегнати са инвестиционни интереси в Каварна, американската "Гео Пауър" две години е правила проучване за изграждане на вятърни генератори за 230 млн. долара, сега нейният терен е включен в "Натура". Кметовете настояват за редуциране на границите и заповедта на министъра на околната среда да подлежи на обжалване.