Общинският съветник и председател на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера скочи на БНР, БНТ, НДК и Главното мюфтийство за неплатени данъци за милиони към общината.

Според справка на общинаря националното радио не е плащало години назад данък сгради и такса смет. В столицата ставали много измами и масово не се плащали данъци и такса смет от структури с държавно финансиране.

От БНР дължали над 1.8 млн. лв. на Столична община за данъци и такса смет, а НДК - над 2 млн. лева. Според воеводата в момента никой не знаел колко точно дължат на общината различни институции, които се "захлебвали здраво" от държавния бюджет.

Контрера нападна и "Гардиън" заради гей пропагандата в Пловдив

Контрера нападна и "Гардиън" заради гей пропагандата в Пловдив

Необясним бил култът на кметовете на ГЕРБ към хомосексуализма

Поради това Контрера настоява да се прокарат законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка, защото с неизплащането на задълженията към общината, същите ощетявали не само бюджета, но и честните данъкоплатци. Промените - в Закона за местните данъци и такси, в Закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка.

Конкретният повод за сигнала на съветника е постановление на Софийската градска прокуратура, с което обвинението отказва да образува производство по сигнал на Контрера с искане да се разследва БНР - обществената медия не плащала задълженията си към СО, след като разполагала с целева субсидия, която се превеждала на радиото ежегодно от държавата.

Справката на Контрера показвала също така, че радиото години наред не декларирало имотите си, въпреки че законовият срок е двуседмичен от датата на възникване на промяна в обстоятелства.

"От БНР се изненадали, че имали да плащат такса смет, въпреки че не са плащали години наред. Очевидно са разчитали, че по силата на някакво обстоятелство "свише" са освободени от публични задължения. Абсурдът стига до там, че представители на държавното радио твърдят, че не им било известно, че имат публично задължение да плащат данъците си и такса смет", пише още жалбоподателят.

Контрера не спира дотук - според него в ефира на радиото се изживявали като морални съдници "различни ярко партийно оцветени журналисти", които "сипят пропаганда в полза на Демократична България, а в същото време остават безучастни към подобни финансови схеми, които се въртят под носа им". В радиото не намирали за нужно да коментират казуса, въпреки че от сутрин до вечер техните служители "морализаторстват от ефира" и поучавали обществото кое е зло и кое добро

"БНР е една каца без дъно на държавна издръжка, като се оказва, че масрафът се доплаща и от столичани, защото радиото не смята за нужно да си плаща задълженията, та чрез парите на софиянци трябва да се кредитира и чистенето на отпадъците на БНР", пише още в словоизлиянието на Контрера.

В неговия прицел освен БНР са и други институции - БНТ, НДК и Главното мюфтийство. Той имал сведения, че същите от години хитрували и не плащали задълженията си.

Контрера: Гей парадът е смешен плач на маргинални типове

Контрера: Гей парадът е смешен плач на маргинални типове

Парадът е резултат от лошата държавна политика в сферата на психическото здраве