Министърът на културата Боил Банов иска да бъдат създадени условия за независимите артисти, за да могат да бъдат преведени през "тази дълбока река". Всичко ще бъде обсъдено със сектор "Изкуство и култура" и с Европа, увери той в сутрешния блок на БНТ.

"Малко бягат от среща министрите на културата в Европа. Много сериозна е нашата позиция и срещата трябва да се проведе час по-скоро, защото това се проблеми на цяла Европа. Имаме възможност да преструктурираме наши средства и да отворим програми - да се подпомогнат самонаети лица и реализирането на техни спектакли. "При всички положения ще помогнем на нашите хора, ние ще ги преведем на другия бряг със сигурност", гарантира Банов. 

Италианците пеят патриотични песни по балконите по време на коронавирус

Италианците пеят патриотични песни по балконите по време на коронавирус

В Неапол жители изпълняваха песента Abbracciami на поп певеца Андреа Санино

Той обясни, че продължава анализира как да се помогне на творците на изкуството (независимите артисти) в страната. Нашият сектор търпи крути мерки и забрани седмица по-рано от всички, останали "на трупчета" превантивно, но секторът е болезнено засегнат, призна културният министър.

Сектор "Изкуство и култура" е с тежка специфика - страда не само заради конкретното затваряне заради коронавируса, но и много тежко страда самото планиране.

"Това е изключително тежък удар, ще намерим решения със сигурност. Много активно работим с Европейската комисия, но е много важно да имаме единен подход", категоричен беше Боил Банов.

Самочувствието, страстта и желанието на независимите артисти да съществуват идват от това, че са свободни, каза той и допълни, че през настоящата година провеждането на фестивали предвид обстановката в страната може и да не се случи.

Боил Банов отбеляза, че се наблюдава опит от държавите, които се забавили с мерките за ограничаване на коронавируса да започнат с големи обещания. Никой извън правилата не може да си позволи нищо, но всеки може да си позволи да бъде популист, посочи културният министър.

"Пандемии идват и отминават, но животът без култура не може да продължи", заключи Боил Банов.