Всички роми в България да имат лични карти, а жените от ромски произход да могат да ползват пълния пакет по време на бременност и раждане. Тези цели бяха поставени на провелата се в Министерски съвет среща на Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет с представители на неправителствения сектор по случай Международния ден на ромите. На събитието присъстваха народни представители, постоянният представител на Световната банка за България, представителят на УНИЦЕФ за България и други.

За първата цел заявката даде министърът, като постави срок в рамките на тази година. А вторият проблем постави проф. Радосвет Горнев, подпомагащ здравната култура сред общността.

България може да бъде силна и здрава, когато всеки гражданин има правата и свободата да бъде себе си, каза Калина Константинова. Тя представи амбициозен план за следващите 2.5 г. и има амбицията той да не остане на хартия, така че животът на ромите да се подобри.

8 април е ден за почит и празник на ромската общност, добави Константинова и даде думата на депутати, представители на НПО и на Вирджиния Атанасова. Тя е на 17 г., от Шумен, учи в Професионалната гимназия по селско-стопанство. Благодари за подкрепата през годините, заради която е повярвала в себе си и е успяла да покаже на приятелите, че бъдещето зависи от младите и затова трябва да се образоват и да запазят идентичността си. "Не на дискриминацията, не на войната, каза Вирджиния и добави, че се радва, че всички са различни.

От Световната банка посочиха, че се работи от години за включването на ромите и отбелязаха положителния опит и положените действия. Представители на УНИЦЕФ подчертаха ускореното действие спрямо уязвимите групи и ромските деца, по данни повече от 10 000 деца, са подкрепени от програма на организацията.

Проф. Радосвет Горнев се спря на стратегията, която работи 10 г. и поиска: Време е да се признаят социалните услуги - двете министерства ( МЗ и МТСП б.а.) трябва да изработят нов документ, който да ги признае. Той уточни, че вече е заявено общественото обсъждане.

"20 години се борим бременните жени да имат същия пакет профилактични дейности без значение от техния здравно-осигурителен статус, раждат се по-малко от 50 000 деца в страната, все по-малко, затова трябва да се промени Законът за здравното осигуряване. От 20 г. повтаряме въпроса и не можем да намерим политическа воля да бъде решен", обясни мотивите той.

Красимира Величкова от Български дарителски форум отговори, че нормативна програма за прегледите ще се случи и гарантира, че това скоро ще бъде променено.

Лидия Макавеева от Асоциация "Интегро" каза, че 30 общини са подпомогнати чрез анализи за местните нужди и са поставени в плана за интегриране. Тя обаче със съжаление отбеляза: "Срамувам се все още от България, където хората смятат, че има маргинализирани хора и тази маргинализация е увеличена след 90-а година, особено заради гласуването на изборите". Иначе е факт, че има дългогодишна програма за ученици в средно образование.

В тази връзка Калина Константинова обяви, че има твърдо решение в рамките на тази година да се реши проблема с личните карти на всички роми в България, тъй като това е "най-важният инструмент за приобщаване".

Новата ромска стратегия: Критики към образованието, пазара на труда и езика на омразата

Новата ромска стратегия: Критики към образованието, пазара на труда и езика на омразата

Нямало социални жилища, повтаряли се едни и същи действия

Деян Колев от "Амалипе" поиска Националният съвет да бъде реформиран и посочи, че дори не са водени разговори за тези 9 г. Той коментира как се е провело дистанционното обучение сред общността, но чрез онлайн анкета в 200 училища е станало ясно, че около 25% от децата нямат устройства, а 25% разполагат с мобилни телефони, но не с лаптоп. Медиаторите са спомогнали процеса с разпечатване на материали и разнасяли по къщите на хората. Очаква се да бъде увеличена бройката на медиаторите, както и да се обучават роми за учители чрез завършване на специалност "Педагогика".

С европроект помагат на роми да учат висше образование

С европроект помагат на роми да учат висше образование

Крайният срок за подаване на документите е 17,30 часа на 05 април 2022