Основната цел на образованието трябва да e развитие на личността и създаване на критично и креативно мислене. Около това мнение се обединиха водещи експерти от различни сфери по време на десетата международната конференция "Образование и бизнес".

Събитието, което се проведе на 13 май в Народния театър "Иван Вазов", беше посветено на историите от бъдещето. На него бяха представени иновации от различни сфери - мода, автомобилната индустрия, технологиите, изкуството.

Експертите бяха категорични, че връзката между образованието и бизнеса е гарант за успешна реализация на младите хора, а придобиването на нови знания и умения трябва да е непрекъснато.

Връзката образование - бизнес: двустранен процес и интерес

Връзката образование - бизнес: двустранен процес и интерес

Участници от 10-то юбилейно издание на конференцията "Образование и бизнес"

Снимка 423170

Източник: "Образование и бизнес"

"Основна цел на образованието е личностното развитие. Ако учите и се образовате, а не сте щастливи, сте си загубили времето. Имаме нужда не просто от лидери, а от лидери със социална ангажираност", заяви първият зам.-ректор по академичните въпроси на Американския университет в България доц. Емилия Занкина.

Съоснователят и изпълнителен директор на СофтУни Иван Ненков изрази мнение, че има три ключови елемента, които са задължителни за изграждането на добра връзка между образованието и бизнеса, и гарантират успешна реализация на хората - актуализиране на образователните програми, преподаване на хора от бизнеса и въвеждане на методиката "учене чрез работа".

Снимка 423174

Източник: "Образование и бизнес"

"Традиционното образование е много голяма, тромава и консервативна структура, която трудно се приспособява към промените. То е в ролята на догонващ по отношение на това, от което има нужда бизнесът", обясни Ненков по време на конференцията.

Ръководителят на катедра "Мода" в Националната художествена академия проф. Майа Богданова отчете, че младите таланти на академията са отличени във всеки международен конкурс, в който участват.

В презентация на тема "Бъдещето на електрическата мобилност" инженерът и автомобилен конструктор Росен Даскалов изтъкна факта, че в България има над 150 компании, които се занимават с производство на авточасти. Той заяви, че е готов да посрещне всяка нова идея, която е с мисъл за бъдещето, от младите хора у нас.

Утрешният ден седи на училищните чинове

Утрешният ден седи на училищните чинове

Kонференцията "Образование и бизнес" с десето юбилейно издание на 13 май