Точно преди 10-тото юбилейно издание на международната конференция "Образование и бизнес", организиана от Bulgaria ON AIR и Investor Media Group, се срещаме с проф. Майа Богданова и нейните студенти от Национална художествена академия специалност Мода, за да разберем кои са предизвикателствата пред младите творци с кредата и иглата на пазара на труда и как образованието се свързва с бизнеса на модата.

"Като традиция от създаването на специалността преди 20 години работим с предприятие в Гоце Делчев, което предоставя стаж на студентите най-малко две седмици", каза за news.bg проф. Богданова. С Академията са се свързали и големи предприятия в Габрово и Сливен, както и компания за стайлинг в София, които предоставят на студентите и възможност за работа. Комуникацията между Академията и работодателите е двустранен процес, обясни проф. Богданова. "Зависи и от интереса на студентите, понякога на стаж отиват на групи между 5 и 10 души и цели курсове." Според нея работодателите имат интерес да наемат млади кадри.

Тя забелязва промяна на пазара на труда поради факта, че големите предприятия се обръщат към Академията, за да наемат специалисти. В реална работна среда със сигурност се научава повече, обясни Богданова и допълни, че от страна на Академията трябва да се осигурят повече стажове.

В момента е краят на семестъра, в края на май имаме конферанси, в които се разглеждат работите на студенти през втори семестър, затова е доста напрегната работата, разказа проф. Богданова.

В нощта на музеите Национална художествена академия със студентите си по мода ще участва в представяне в галерия Академия с изделия от хартия. Младите дизайнери от втори курс работят по проект Технология на шевното производство, изработват моделите си по моден проект и завършват колекция.

В трети курс студентите изграждат иновативно мислене и започват работа с нови технологии. Работи се с професионални машини и CAD/CAM системи за компютърно моделиране. Студентите се подготвят за едно бъдеще, което е дигитално, подчерта Богданова.

По думите й тенденцията е за развитие на малки брандове и реализацията им на дигиталния пазар.

Има обаче и малки модни брандове, които са създадени от студенти, завършили НХА. Такива са Теди и Ники. Така ги наричат студентите от втори и трети курс на Академията, които са техни стажанти.

Теодора Спасова е докторант в специалност Мода на тема Бизнес и модни стратегии. "Още докато учех, създадох моден бранд, който се разпространява в цял свят и ми се иска да предам тази информация на новите студенти, които имат желание да развиват собствен бизнес." У нас, по думите й, е лесно да се създаде моден бранд тъй като има много професионалисти. "В България има поле за работа с много висок клас специалисти", каза още тя.

Николай Божилов се занимава със собствен бранд и му предстои да завърши дисертацията си, свързана с концепцията и модните прогнози на 21 век. Изключително е важно, според него, да се предава знанието, именно това е отличителна и образователна функция на бизнеса да предоставя възможности на младите, които искат да се занимават с мода, да имат по-близък контакт. Като докторант той се старае да осигури максимално добри упражнения и практически занимания, които да подготвят студентите за реалната ситуация.

Сияна Иванова е във втори курс, изучава мода във Факултета по Приложни изкуства към НХА и е започнала стажа си в бранда на Теодора Спасова. Там се занимава с всичко - от кройката до опаковането. Признава, че шиенето не е най-силната й страна, но научава много и интересни неща от реалния работен процес. Надникваме към това, което изработва. Оказва се, че е част от сако, което трябва да бъде готово за конферанса на Академията на 28 май. "Има много възможности за реализация, ако на стажа се случи да те харесат", сподели тя. След като завърши, Сияна Иванова смята да продължи обучението си в чужбина. "Интересно ми е да видя в различните страни какво могат да предложат, насочила съм се към Франция, защото там имам роднини, иначе мисля да се върна тук и да се развия тук", каза още тя.

Утрешният ден седи на училищните чинове

Утрешният ден седи на училищните чинове

Kонференцията "Образование и бизнес" с десето юбилейно издание на 13 май