Македонският премиер Димитър Ковачевски твърди, че винаги има реакция, когато се нарушава реда на каквато и да е основа. Това заяви той в отговор на репортерски въпрос, че (македонските) власти не са реагирали, когато се работи по повод на български провокации (провокации към българите - б.р.), но външното министерство веднага е реагирало заради езика на омразата при снощния мач между България и Република Северна Македония.

Припомняме, на 26 септември България победи РСМ на мач в Скопие при скандално поведение от страна на публиката на домакините. Северомакедонците първо освиркаха националния химн на България, а след това не спряха да обижда българите. Мачът е преди предстоящия жребий за квалификациите за Евро 2024. 

Ковачевски отрече, че не имало реакция към обидното поведение на македонските домакини. "Не е точно, че не сме реагирали, ние винаги реагираме, когато има действия, които нарушават правилата. Външно министерство реагира, но реагирахме и на един друг мач, в който играха националните отбори, но аз все пак смятам, че най-добрият начин да се радваш е да радваш своя отбор и да уважаваш противниците. Това важи за нас, разбира се, но важи и за нашите опоненти, каза Ковачевски след събитието за представянето на Проекта за свързване на местните пътища. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

От Македонското външно министерство заявиха, че спортните прояви са най-висшият израз на принципите на коректни отношения, взаимно уважение и състезание в духа на спортсменството. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е съществена противоположност на основната им идея, се посочва в съобщението на МВнР.

От министерството допълват, че и в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко като добри съседи. 

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Това обаче е само "краят на началото", каза Еди Рама