Малките Ния, Ема, Ивана и Ивета са първите детски посланици на омбудсмана Мая Манолова. Българският обществен защитник събра в София детският омбудсман на Норвегия и фондацията на авторката на Хари Потър Джоан Роулинг на форум за правата на децата.

"Този проект създаде много приятелства и много партньорства", подчерта тя. Амбицията ѝ е да има респект към правата на българските деца. Правата на децата в България се нарушават ежедневно, недоволен е общественият защитник. Институциите трябва да чуват децата, иска Манолова.

Това е част от заключителен форум по проекта "Укрепване на капацитета на омбудсмана на България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата", реализиран в партньорство с УНИЦЕФ - Норвегия и УНИЦЕФ - България. Този проект отдавна излезе извън формалните рамки, сподели пред гостите Мая Манолова.

Предизвикателство било да се популяризира институцията на омбудсмана сред самите деца и как могат да се защитят детските права. Институцията на омбудсмана е посветила цял месец на детските права. Трябва да познаваме правата си, сподели 14-годишната Еми, която е участвала във филм на Омбудсмана за кампанията. Децата, трябвало да знаят, че има институцията, където могат да бъдат чути.

Всеки може да се обърне към омбудсмана, категорична е Еми. Тя даде старт на видеоклип за ролята на обществения защитник за защита и популяризиране на правата на децата. Манолова разказа как се е запознала с малката Ния, която я смаяла с мъдри и нестандартни въпроси по темата за детските права. Ния разказа първите си впечатления от Мая Манолова, слязла долу под земята при миньорите. Какви са очакванията ми като детски омбудсман-големи, обяви Ния.

Норвежкият омбудсман Ан Линдбоу сподели впечатлението си от родната инициатива за защита правата на децата. Често се оказва, че сме силни на хартия, подчерта тя и похвали Манолова за усилията. А проблемите пред децата са насилието физическо и психическо. Много е важно да се следи как се спазват правата на децата.

Заместник-социалният министър Росица Димитрова подчерта, че проектът на омбудсмана ще помогне на институциите да укрепят капацитета си. Тя призова младите посланици на Мая Манолова да дават идеи на институциите за по-добрата грижа за децата. Ще търсим по-отговорно вашето мнение, обещава Димитрова. На конференцията присъстваха освен детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу, но и представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, Ивар Стокерайт - директор в УНИЦЕФ - Норвегия, доц. д-р Велина Тодорова - член на Комитета по правата на детето на ООН, както и представители на държавни институции и неправителствени организации, работещи в областта на детските права.

Чрез двустранния проект бяха обменени опит и добри практики между България и Кралство Норвегия - първата държава, учредила самостоятелен омбудсман за децата, който от създаването си през 1981 г. до момента се е утвърдил като модел за независимо наблюдение на правата на децата и изслушване на тяхното мнение.

В рамките на инициативата омбудсманът Мая Манолова реализира поредица от събития и форуми, посветени на децата. Сред тях е и новата Национална кампания "Нашето дете", насочена към популяризиране на детските права и институцията на омбудсмана сред подрастващите, като техен защитник и пазител. Беше подписан Протокол за взаимодействие и партньорство в интерес на българските деца между Омбудсмана и българския клон на фондация "Лумос".

Проектът "Укрепване на капацитета на омбудсмана на България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата" се осъществи с подкрепата на Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. в сътрудничество с Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/.