Включват първото безплатно мобилно приложение за посетителите на Столичния зоопарк. С него всеки посетител ще може да отвори и чуе интересна история за съответното животно, което наблюдава.
Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в зоологическата градина по повод 130-та годишнина от основаването на Зоопарка на София.

В градината ще бъде открита изложба за 130-та годишнина от зоопарка. В събота ще има концерт за най-малките и викторина, водена от Ники Станоев. Децата в Зоопарка ще рисуват 130-метрова рисунка в събота и в неделя.

Зоопаркът иска да привлече и порасналите посетители с тийнеджърски концерт в събота вечерта.

В неделя вечерта ще има театър с кукли във вода на театър "Слон" в Залата на големите котки.

Всеки може да види храненето на животните в софийския зоопарк

Всеки може да види храненето на животните в софийския зоопарк

Новата атракция не е безцелна

Наша амбиция е да станем редовен член на европейската асоциация, което ще позволи да си обменяме животни, заяви Фандъкова.

За промените в зоопарка Фандъкова обясни, че е завършил първият етап на модернизацията на големите котки. Имаме готовност от следващата седмица да започне разширението на приматите спрямо изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Тук се възпитава любовта и грижата към животните. Благодаря на целия екип на зоопарка за дейността, която имат. Особено държа на провеждането на летните училища на деца от София, които научават много за животинския свят, заяви Фандъкова.

Директорът на столичния зоопарк ландшафтен архитект Добромир Бориславов обясни, че не са много зоопарковете, които могат да се похвалят с толкова дълга история - 130 години. Две световни войни, много кризи, много трудности и много възможности, обобщи той историята на зоопарка.

От другата седмица започва реконструкция на сектора с приматите. В рамките на тази година и края на миналата има две нови разширения на сурикатите и на африканските бодливи свинчета. Разширенията също са важни за доброто състояние на нашите животни. Това отговаря на европейските изисквания, поясни Бориславов.

Относно отношенията на посетителите към обитателите на зоопарка, арх. Бориславов заяви, че се надява хората да ги уважават, да ги пазят, да не ги притесняват и да не ги хранят.